Activisten Dakota-Keystone pijplijnen: “Trump zal ons niet tegenhouden”

Een van de eerste beleidsbeslissingen van president Trump was het herstarten van de bouw van de betwiste pijplijnen Dakota Access en Keystone XL. Leden van alle oorspronkelijke volkeren van de VS en Canada brachten hun protesten vier dagen lang naar de hoofdstad Washington DC.

De pijplijnen Dakota Access en Keystone XL zijn al jaren onderwerp van lokale protesten op de plaatsen waar deze pijplijnen passeren. In antwoord op de aanhoudende protesten tegen Keystone XL had president Obama de stopzetting van de bouw bevolen. Voor Dakota Acces heeft hij dat echter niet gedaan, ook al had hij dat met identieke dezelfde argumenten gekund.

De protesten in het reservaat Standing Rock in North Dakota werden aanvankelijk maandenlang enkel gevoerd door de lokale bevolking van de Sioux in het reservaat. Dergelijke acties tegen pijplijnen en andere projecten, zoals mijnbouw of fracking, zijn overigens niet uitzonderlijk. Ze gaan soms jaren door in meerdere staten van de VS. Meestal worden ze of volledig verzwegen of geridiculiseerd in kleine berichten op de achterpagina’s van de kranten, in de faits divers van het lokale nieuws.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be