Academisch café Terecht! in Nijmegen ontruimd omdat het “eerlijk” is

Als het aan het college van bestuur ligt, is Café Terecht! ten einde. Alle spullen zijn donderdagochtend verwijderd uit de voormalige rechtenkantine. De initiatiefnemers van de vrijplaats wisten niets van de actie.

Gisterochtend heeft het college van bestuur de spullen uit het tijdelijke café laten weghalen. Al sinds de bezetting van de voormalig rechtenkantine eind april, heeft het universiteitsbestuur zijn ongenoegen uitgesproken over het café. In een brief gisteren lieten de initiatiefnemers weten niets te zien in het opgeven van hun vrijplaats, die werd gebruikt voor vergaderingen, studieruimte en andere activiteiten.

Het college van bestuur zegt in een verklaring van vrijdag dat de extra studieplekken hard nodig zijn vanwege de verbouwing van de universiteitsbibliotheek vanaf half juni. De initiatiefnemers noemden dit argument in hun brief van gisteren doorzichtig.
Verder lezen.

‘De ruimte is ons afgenomen, maar niet onze ideeën.’ Aldus een van de initiatiefnemers van Café Terecht! vanmiddag. In een korte persverklaring reageert de club op de ontruiming donderdagochtend van hun ontmoetingsplek in de voormalige rechtenkantine.

‘Het college heeft de kans gemist om de waarde van dit initiatief te zien voor de Radboud Universiteit’, aldus de verklaring. Volgens de initiatiefnemers is de afgelopen weken aangetoond ‘hoe een grote diversiteit aan mensen samen kan en wil komen om op open en niet-hiërarchische manier’ dingen te organiseren. Welke andere plek de voormalig bezetters van de kantine voor ogen hebben, meldt de verklaring niet. Dat kunnen ‘verschillende plaatsen’ zijn, aldus de verklaring. Een van de betrokkenen meldde donderdag dat ze ook kunnen denken aan ‘plekken buiten, of in een tent’.
Verder lezen.