Aanslag op moskee in Québec + Aanvulling

Aanvulling 19.00: alleen Alexandre Bissonnette wordt door de politie nog beschouwd als verdachte. Khadir zou ongewild bij de schietpartij betrokken zijn geraakt. Hij zou ook degene zijn die de politie gebeld heeft.


Aanvulling 18.30:

Aanvulling 17.00 uur: de identiteit van de daders is inmiddels bekend. Volgens Canadese media gaat het om Alexandre Bissonnette en Mohamed Khadir. Geen van beiden is eerder in aanraking geweest met de politie. Over het motief voor de aanslag wil de politie nog steeds niets zeggen. Een van de verdachten is ter plekke aangehouden, de andere verdachte zou zichzelf hebben aangegeven.

Aanvulling 15:20: Inmiddels is het fascistische smaldeel op Twitter druk aan het hoaxen.

Aanvulling 12.30: Volgens onbevestigde berichten zou het gaan om twee inwoners van Québec City, die beiden studeren aan de universiteit van Laval, even buiten Montréal. Een van de daders zou van Marokkaanse afkomst zijn, de andere een geboren en getogen ‘Québecien’. De door extreemrechts verspreide geruchten op Twitter dat het om twee Syrische vluchtelingen zou gaan, zijn in elk geval onjuist.

Bij een aanslag op een moskee in Québec City zijn zes mensen gedood. Acht anderen raakten gewond. Volgens een woordvoerder van de moskee betraden twee mannen tijdens het gebedsuur het voor mannen gereserveerde deel van de moskee, waarna ze het vuur openden op de aanwezigen. In eerste instantie werd nog gesproken over drie daders, maar dat wordt door de politie tegengesproken. De beide daders zijn gearresteerd.

De moskee bevindt zich in Sainte-Foy, een buitenwijk van Québec City. De moskee heeft in het verleden wel te maken gehad met islamofobe incidenten, maar de laatste tijd was het juist vrij rustig.

De Canadese autoriteiten behandelen de schietpartij als een terroristische aanslag. Op sociale media circuleren allerlei geruchten over de identiteit van de daders, maar de politie heeft daarover nog geen mededelingen gedaan. Zodra er meer bekend is wordt dit bericht aangevuld.