Over: leven in tijden van de Grote Geldpest

Over de hele wereld en in alle tijden werden er mensen uitgeroeid en afgeslacht.
Mensen sterven van de honger en worden gebombardeerd of doodgemarteld. Hele volkeren leven onder een dictatuur. Niets nieuws onder de zon, of toch wel?

We leven zelf ook sinds een jaar of vijf, tien, in een land waar naar mijn mening een dictatuur heerst, ik ga alles waaruit ik dat concludeer maar niet opnoemen. Het enige verschil is misschien dat er hier (nog) geen marcherende milities in de straten te zien zijn. Maar die komen ook wel, al zullen ze dan ordebewaarders heten of buurtteams.
Het Volk zal er blij mee zijn, al dat buitenlandse tuig immers, het is genoeg geweest, weg met die criminelen!
Al die frauderende zieken, controleren! AOW-ers, gewoon binnenvallen in hun huizen, want wie weet slapen ze wel met elkaar! Korten die uitkeringen!
Camera’s, overal!
Preventief fouilleren, natuurlijk! Weg met die vluchtelingen!
Wie hoort inmiddels niet bij een of andere verdachte groep?

In de 60-er en 70-er jaren groeide ik op, werd ik politiek bewust, in een tijd dat er de hoop was dat we de wereld konden verbeteren. Acties brachten vaak honderdduizenden mensen op de been, zoals Ban de bom en de Pierson in Nijmegen.
Ik voelde me leven, mijn bestaan deed er toe. Met mij waren er velen bezig betere manieren te vinden om met elkaar om te gaan op deze planeet, zelf vond ik vooral de anti-psychiatrische beweging heel boeiend om in te werken.

Ooit ’n normaal mens ontmoet? en…, beviel ’t?

Zijn al die miljoenen mensen die toen actief waren echt aangetast door de geldpest? Waar zijn jullie? Hoe gaat het ermee? Hoe konden jullie overeind blijven in het geweld van de afgelopen decennia? Waarom was er maar een handvol mensen bereid om de vluchtelingen te beschermen tegen de ME? Wat is de reden dat we elkaar niet meer treffen?

10 gedachten over “Over: leven in tijden van de Grote Geldpest”

  1. @Leroi,

    Goede vragen! Antwoorden zijn een ander chapiter.

    En je weet: ‘Een gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden.’

  2. De geldpest is wel heel besmettelijk, en dodelijk, voor degenen die het geld niet hebben.
    En mensen zoals jij en ik, die in de jaren 50, 60 en 70 opgegroeid zijn en niet op tijd begonnen zijn met geld verdienen zijn fossielen die de boot gemist hebben..

  3. Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig, negentig, maar ook niet besmet met de geldpest hoor. (Ik heb wel de pest aan geld, maar dat is toch anders.)

    Opstand is een reflex die pas écht geactiveerd wordt als de middenklasse de pineut is. En zo ver is het in Nederland blijkbaar nog niet.

    (Ik zou niet zo snel zeggen dat ik de boot gemist heb – ik zou toch nooit aan boord zijn gegaan.)

  4. Je hebt elders al blijk gegeven van het inzicht dat figuren als Ayn Rand hier debet aan zijn.

    Ik ben ervan overtuigd dat er helemaal niet veel geld nodig om een economie draaiende te houden waar iedereen gelukkig kan zijn.

    Als ik kijk hoeveel mensen er nu bezig zijn om mij iets aan te smeren wat ik niet nodig heb. Of hoeveel mensen elke dag bezig zijn om zich te verplaatsen van nergens naar nergens en weer terug. What a waste.
    Je zou er zomaar opgefokt van worden.

  5. @5: louis france:

    [ Ik ben ervan overtuigd dat er helemaal niet veel geld nodig om een economie draaiende te houden waar iedereen gelukkig kan zijn.]

    Dat ben ik helemaal met je eens Louis. Als mensen zeker weten dat er voor ze gezorgd zal worden als ze oud of ziek zijn, is er veel minder reden om geld op te potten en al dat pensioengedoe te regelen bijvoorbeeld. Of dat het onderwijs gratis en goed is, net als het openbaar vervoer. Moet je eens zien hoeveel auto’s naar de schroot kunnen, weg met die stinkdingen. De basisbehoeften goed regelen is een kwestie van fatsoen én noodzaak.
    Als de Staat zich terugtrekt en mensen angstiger worden, wordt de noodzaak(?) het zelf te doen met alle schraapzucht tot gevolg steeds groter, met Grootgrijpers als resultaat. Die laatsten zullen er wel blijven, akelige mensen die het als een spel zien anderen uit te persen om zelf meer en meer te krijgen, maar daar moeten we toch echt een stokje voor steken. Gewoon regelen, niks moeilijk, en als het ze niet bevalt mogen ze ophoepelen naar de VS, daar is het uitpersen tot Grote Kunst uitgeroepen.

    Het wordt tijd de maatschappij weer te ontspannen. De ratrace te stoppen. Kijken wat er echt nodig is, met als belangrijk gevolg ook nog veel minder milieubelasting. Dát is pas denken aan je kinderen en kleinkinderen zols we moeten doen van Rutte en andere neoliberalen geldgekken als die van de PvdA.
    En we moeten ons niet geschift laten maken door het geouwehoer dat we ons dan de ellende in zullen storten et patati et patata. Ze hebben belang bij die praatjes.

  6. @4: Nicolette:

    [ Opstand is een reflex die pas écht geactiveerd wordt als de middenklasse de pineut is ]

    Misschien is dat zo. Toch gebeurt dat in de VS ook niet echt, of de opstand uit zich in een nóg rechtsere maatschappij, voortdurend blijven denken dat het vertrappen van wat onder je leeft DE oplossing is.

  7. toen in duitsland in de dertiger jaren de middenklasse de pineut werd kregen we een oostenryker (a schnitzelgruber of zo iets.

    buiten vd LLubbe deden de meeste nederlanders niet zoveel.
    de weinige hollanders die daadwerkelijk vochten in Spanje werden door de nette linkse en rechtse nederlanders hier tot na de oorlog scheef op aangekeken.
    bovendien het grote geld bouwt en verdient nu in azie en zuidamerika.
    pas als daar niets meer verdient wordt hebben we afrika nog

  8. @LeRoi: het is zelfs in de VS nog niet ver genoeg gegaan, maar de protesten worden er wel sterker. Maar op dit moment weet de politiek het misnoegen van het volk nog naar de onderklasse te richten ipv op de elite, zoals ik laatst zag in een documentaire.

  9. @1, “En je weet: ‘Een gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden.’”

    Dit is gewoon niet passend binnen een kennisland. 🙂

Reacties zijn gesloten.