De Bond tegen vloeken is geschrokken van het taalgebruik in bekroonde kinderboeken. Dat meldt de Bond maandag op de website. Een lezersjury die namens de Bond de boeken las, constateerde dat in sommige boeken grove scheldwoorden en (zelf)verwensingen voorkomen. (Trouw)
Ik heb de boeken niet zelf gelezen, dus heb geen idee hoe erg het is.
Maar als de Bond tegen vloeken de waker is van de moraal in Nederland, had ik ze toch ook wel willen horen over de taalverruwing in de politiek. Ik heb ze nooit gehoord over het onparlementaire taalgebruik van de PVV (niveau lagere school).
Want als we het hier over gaan hebben:
Het boek dat de Gouden Griffel won, Winterdieren van schrijfster Bibi Dumon Tak, bevat volgens de jury ‘over het algemeen respectvol taalgebruik’.
Respectvol taalgebruik, daar zijn nog al wat gebieden in de samenleving om je druk over te maken. En als ik de TV aanzet, dan is het ook geen jaren vijftig taalgebruik meer. Ook dat krijgen kinderen te horen. Je zult maar in politiek geïnteresseerd zijn en je kinderen horen toevallig debatten in de Tweede Kamer. Kan geen kinderboek tegen op, denk ik.
Het verschil is dat je als ouder altijd nog kan uitleggen dat het niet hoort. Ik ben geen voorstander van de bond tegen vloeken, maar het kan inderdaad wel minder. In mijn dagen was het not done als je vloekte, of er werd terecht wat van gezegd.
Ik probeer in het dagelijks leven mijn vloeken te beperken, en ik erger me wezenloos als er het F woord nodeloos wordt gebruikt. In een zin 10 F woorden, waar is het voor nodig?
Ik weet het, ik behoor tot de minderheid, maar alsjeblieft kan er nog een beetje beschaving zijn, ook in de taal?