Welk bestaansrecht heeft GroenLinks nog?

Een unicum in de parlementaire geschiedenis: een partij die zichzelf gewoon opheft omdat de idealen waarvoor ze ooit werd gesticht niet waar konden worden gemaakt. Zou GroenLinks kunnen doen, schrijft partijlid Jelis van Leeuwen. (VK)

Waren GroenLinksers ooit idealisten? Volgens mij wel. Zijn het zulke idealisten zoals te vinden zijn bij de SGP en de PvdD? Geen idee. Massaal zijn de stemmers bij GL weggelopen, geen mandaat meer van al die mensen die het milieu een goed hart toedragen. Daar moet je ook niet meer voor bij GL zijn, volgens mij. GL heeft met Femke Halsema aan het pluche geroken en doet daar nu alles voor om maar mee te mogen doen, Jolande wilde de klus afmaken met Kunduz en het Kunduzakkoord. Maar is jammerlijk mislukt.

Wat Nederland in het opzicht van idealen en hart voor het milieu mist, is een partij als Die Grünen in Duitsland. Volgens mij is dat toch meer dan een partij voor bakfietsouders uit de grachtengordel.

Ineke van Gent heeft net op tijd besloten uit de politiek te stappen, zag ze het aankomen?

18 gedachten over “Welk bestaansrecht heeft GroenLinks nog?”

  1. Inderdaad, mee eens. Een partij als Die Grünen zou in Nederland denk ik een stevige basis van bestaansrecht hebben.

  2. Die Grünen met Joschka Fischer hebben samen met de SPD met Gerhard Schröder in de periode 1998-2005 heel veel ellende aangericht zoals de invoering van HARTZ IV

    The results of the Hartz laws can be seen in countless statistics. Just 29 million of Germany’s nearly 42 million workers have jobs with full social benefits. Some 5.5 million men and women work part time, and 4.1 million earn less than €7 an hour. There are 4.5 million people dependent on Hartz IV, including 1.4 million who have work but still cannot earn enough to cover their living expenses.

    Ten years since Germany’s Hartz IV labor reform
    http://www.wsws.org/articles/2012/aug2012/hart-a27.shtml

  3. De Groenen in Duitsland zijn ook niet zo vreselijk progressief. Hun ‘Kunduz’ moment kwam in 1999, toen ze onder leiding van Joschka Fischer besloten om de NATO-aanval tegen Servie te ondersteunen.
    Het dilemma van de klimaat-partijen is, dat ze moeten kiezen tussen (moeilijke) actie van onderop of meegaan in de logica van grote markt-spelers, die er uiteindelijk ook geen belang bij hebben om de aarde kapot te maken.
    Helaas zien we de groenen akkoorden met hun sluiten die op korte termijn een beetje de klimaatbelangen dienen (ten koste van de lagere inkomens) en die op langere termijn rampzalig zijn.
    Dat is het neoliberale denken, dat door de Waterland-fractie bij GL is ingevoerd. En dat ik onder Jolande Sap niet snel zie vedwijnen bij GL.

  4. Het gaat niet alleen meer om GroenLinks.
    Oud-topman Rabobank en CDA prominent Herman Wijffels constateert dat ons maatschappelijk en economisch systeem is vastgelopen.

  5. Sjee, wat leuk! Krapuul ziet waarvandaan ik reageer en zet ’n Bulgaars vlaggetje naast m’n naam…
    Maar de regering in Sofia -God hebbe haar ziel- is nul komma nul verantwoordelijk voor wat ik hier schrijf, hoor, Bozhidar!

  6. Een informatief artikel vind ik dat van Hans Groen (http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/16020_lessen_voor_groenlinks/) – misschien wordt het ook nog op Krapuul geplaatst?

    Hij is op zoek naar kiezers. Hij schrijft bijvoorbeeld: “GroenLinks zal haar kiezerspotentieel moeten verbreden. Dus niet alleen de progressieve kiezer opzoeken maar ook die conservatieve kiezer.” Hij redeneert als een marketeer: waar is het gat in de markt?

    Ik verwacht een andere aanpak van een politicus. Dan maak je een maatschappij-analyse. Daarbij ontwaar je bepaalde problemen en geef je er een mogelijke aanpak voor. Hoewel ik het volkomen oneens ben met Wilders, deed hij in de kern politiek gezien wat ik verwacht. Volgens zijn analyse zijn de moslims de oorzaak van alle problemen. Die moeten dus bestreden worden.

    Zolang GroenLinks het van marketeers moet hebben, bijft ze marginaal. Een gat in de markt bestaat immers altijd maar tijdelijk.

  7. @7
    Een echt-groene partij is echt-conservatief, hetgeen iets geheel anders is dan wat er doorgaans mee wordt aangeduid.

  8. Raar trouwens dat men liever zichzelf opheft dan terugkeert naar de idealen die Toen Links ooit levensvatbaar maakte .. of Femke is echt een dr Death geweest als PvdA str in Groen Links , of men is gewoon de idealen vergeten ..

  9. @ 7. Bestaat het bestaansrecht niet uit het feit dat partijen als PPR, PSP en CPN daarmee van de kaart zijn geveegd.
    Vervolgens hebben ze de progressieve achterban uitgeschakeld zoals eerder Wim Kok deed bij de PvdA.

  10. @10 Femke komt van de PvdA en heeft Toen Links in een kloon van die partij veranderd .. incluis het “relatief “zijn van principes en Idealen

  11. @10 Ik geloof trouwens niet dat dat de schuld van Kok was bij de PvdA het is gewoon wat de Sociaal Democratie wereldwijd is geworden , Neo-Liberalisme in een zachte handschoen ….

  12. Deed Tony Blair niet hetzelfde met Labour , zijn de SPD en andere Europeese Sociaal Democraten niet allemaal slaven van het kapitaal , met de aan hun gelieerde bonden als Barbiutraat voor de Werknemer ???

  13. @Sjaax, ik zie in het verhaal van Hans Groen geen pleidooi om te kiezen voor de conservatieve kiezer die helemaal aan de andere kant van het spectrum staat dan de progressieve GroenLinksers, maar eerder een pleidooi om verder te kijken dan de GroenLinkse neus lang is. Ook mensen zonder bakfiets kunnen linkse en groene idealen hebben. Ook als je niet in het stadswijkje woont met de bakfietsen, kun je een GroenLinkse kiezer zijn. OOk mensen op het platteland, in de Vinex of op andere onverwachte plekken kunnen het met je eens zijn. Weg met het heel gerichte marktdenken, en vooruit met het aanboren van liefhebbers van linkse en groene politiek op andere plekken. Waar iemand woont en hoe iemand zich kleedt mag niet langer een leidend principe zijn in de marketing.
    De ware verandering moet van dieper uit de partij komen. Men moet kiezen, in sociaal-economisch opzicht: of neo-sociaal-liberalig, of links. Het probleem blijft echter dat er al een sociaal-liberale partij bestaat, en er al twee linkse partijen bestaan. Waar zit dan je meerwaarde?

  14. @15: Boze Heks:

    [ De ware verandering moet van dieper uit de partij komen. ]

    Eerst veranderen mensen, en dan de partijen. Zo niet verdwijnen die partijen, net als nu met GroenLinks.
    Valt me vaak op dat standpunten flexibel worden gemaakt vanwege het politieke gewin, maar zo werkt het niet denk ik.

  15. @8

    “The political policies that are called conservative these days would appall any genuine conservative, if there were one around to be appalled”

    Noam Chomsky

Reacties zijn gesloten.