Arjen Vliegenthart is senator en voorts directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de SP. Hij mocht zondagmiddag in het programma Buitenhof in discussie treden met Guy Verhofstadt, liberale fractieleider in het Europees Parlement, en Thierry Baudet, een reactionaire filosoof. Het onderwerp betrof de Europese integratie.
Baudet was geen partij voor Verhofstadt. De filosoof had het over een vrijhandelsorganisatie. Dat is onder andere sinds 1960 geprobeerd met de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) en die leidt een marginaal, kwijnend bestaan. Baudet presenteerde met andere woorden, zoals het een reactionair betaamt, opnieuw de weg naar Rome.
Maar ook Vliegenthart kon slechts concluderen dat Verhofstadt te hard ging, dat de burgers hem niet volgden, niet dat het federale streven van de Belg verkeerd is. Pas over tien of twintig jaar moet je gaan nadenken over een federatie. Die opvatting zal il padrino Marijnissen niet fijn vinden. Hij schreef recentelijk:
Miljoenen gewone mensen in Europa moeten nu bloeden. Miljarden euro’s smelten weg als ijsbergen richting het zuiden. En de federalisten zien hun kans schoon onverholen te pleiten voor verdere overdracht van macht aan Brussel, op weg naar een economische en politieke unie.
Dat klinkt niet helemaal zoals Vliegenthart, eigenlijk helemaal niet. Inmiddels zal Arjens positie als directeur wel ter discussie staan.
De standpunt van Marijnissen is goed te begrijpen nu dat PVV krakeelt en overal barsten vertoont tegen de achtergrond van verlatende stemmers.
SP blijkt de gezonde nationalisme als tegengif voor de rabiaat bruine liberale propaganda van PVV te willen omarmen – laat maar de zuidelijke landen barsten, denk aan onszelf. Eigenlijk niets meer dan de gebruikelijke verkiezingsverhaal die nooit gerealiseerd zal worden maar lekker de oppervlakkige nationalisten doet aantrekken.
In de eerste lijn is het goed dat Marijnissen PVV op die manier afzwakt. In de tweede lijn moet je met argumenten komen om hem het weerwoord te kunnen bieden.
Nexus m. schreef:
Wat bedoel je met 1e en 2e lijn?
Als je bedoelt dat er twee lijnen in de SP bestaan, een ouderwetse lijn Marijnissen en een modernere lijn die realistisch t.a.v. de EU is, dan kan ik je daarin volgen.
Baudet is geen filosoof, hij is jurist en historicus. Dat filosofische heeft hij te danken aan zijn gekozen richting, maar dat maakt hem nog geen filosoof. (Hij is trouwens aan het promoveren op het onderwerp nationale soevereiniteit…. echt wat je noemt een zonderling, een soort anti-jurist.)
Uit het citaat van Marijnissen blijkt niet dat hij tegen elke vorm van een federatie is.
Wie denkt dat de SP tegen een EU op de lange termijn is, vergist zich.
De SP wil DEZE EU niet.
De SP wil een EU die er is voor de burgers, en niet zoals nu voor multi nationals en groot kapitaal.
Ook Joost Niemoller in De Dagelijkese Standaard merkte bij de woorden van Vliegenthart de verbazing in de ogen van Guy Verhofstadt:
Met andere woorden: meer mensen merken op dat de SP met een draai bezig is. Wilders merkte zelfs in een zeer recent interview op dat de SP uiteindelijk een federaal Europa wil.
Uit de geciteerde woorden van Marijnissen blijken in ieder geval geen gelukwensen voor het federale streven, veeleer is er de suggestie van het tegendeel.
5
Sjaak Scheele.
Ik zal een voorbeeld geven.
Hoe pak je luchtvervuiling aan.
Op nationaal niveau of met zoveel mogelijk landen.
Luchtvervuiling is niet bij de grens tegen te houden.
Bovendien nog een opmerking.
Als lid van de SP zal ik proberen dat er zo weinig mogelijk financieel economisch wordt weggegeven aan dit Europa.
Er is geen probleem met één verenigd Europa er is een probleem met DIT verenigde Europa , een superstaat met een neoliberale agenda zoals de PvdA , VVD , CDA en D66 voorstaan , ben ik fel tegen .. een gebied zonder echte grenzen waarin alle gezamenlijke problemen gezamenlijk worden aangepakt .. met één munt en vrije beweging van personen ,, daar kan ik niet tegen zijn.
@6 Theo en @7 Al,
Jullie gaan niet op de essentie in. Is de SP al dan niet pro federale structuur van de EU? Samenwerking is vanzelfsprekend, maar een federatie is nog wat anders.
Als de SP wel pro federatie is, dan heeft ze een communicatieprobleem. Ook collega Huib wist niet dat de SP ervoor was. Zo schreef hij vandaag (25 jan.):
Als ik op de SP-site kijk onder ‘Europa’ dan zijn ze geen anti- maar anders-federalisten: http://www.sp.nl/europa/standpunten/europa/standpunten/cd_63/standpunt_over_europese_unie.html.
Een federale staat kent dan ook een ruime mate van autonomie voor de lidstaten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Federalisme), dus dáár is niks mis mee. Zoals @Bakra zegt: ze zijn tegen DIT Europa.
Joke Mizée Schreef:
Inderdaad, een federatie kan een grote mate van autonomie inhouden. Daar is niets mis mee.
Misschien kunnen we dan in de toekomst op haar website lezen: uiteindelijk wil de SP een federale EU.
Over 10 of 20 jaar willen ze daar ’s over gaan nadenken, ja… heftig hoor. (Misschien moet eerst de revolutie achter de rug zijn – of zouden grote omwentelingen niet zo hun ding zijn?)
Sjaak Scheele Schreef:
Dat is nauwelijks een argument. Bovendien als Vliegenthart zegt dat Verhofstadt te hard gaat betekent dat nog niet persé dat ie het voor de rest met Verhofstadt eens is. Het feit dat Wilders klakkeloos deze misinterpretatie van het gesprek gebuikt om overlopende pvv-stemmers terug te winnen betekent natuurlijk helemaal niet dat het klopt.Of vind je ook dat Roemer een wolf in schaapskleren is?
De SP is consistent én realistisch. Samenwerken okee, landen opheffen nee. Of en hoe een federale samenwerking er ooit van gaat komen staat vooralsnog in de sterren. Dat zal ook afhangen van pollitieke ontwikkelingen en het stemgedrag van de europese burgers.
http://www.depers.nl/binnenland/626153/SP-wil-politieke-unie-een-federaal-Europa.html
Ik ben het met Joke eens op dit punt : Joke Mizée Schreef:
Open staan voor Europese samenwerking betekent niet, dat je voor een neo-liberaal Europa (zoals nu) zou zijn. Er is een andere Europese samenwerking (en federatie) denkbaar. Die kan uit de huidige structuur ontstaan. Of zal uit de vernietiging van de huidige structuur voortkomen. Maar ze komt er.
Dus begin maar even na te denken, over hoe je zou willen dat maffias worden bestreden (ook in NL)
Met behulp van de VOC-mentaliteit zal het best lukken.
Een beetje meer begrip voor de inlanders dan Jan Pietersz Coen kon opbrengen, eerherstel voor de grote 17e eeuwse filosoof Baruch d’Espinosa, begrijpend lezen van Multatuli – zo moeilijk is dat toch niet?
Wil de SP hulp bij een eerbare wending naar een politiek voor een sterk sociaal-economisch Europa dat de ewakkeren helpt? – Ik sta bereid!