Egypte, revolutie, democratische verkiezingen. De uitslag is:

Bijna 75% van de stemmen ging naar partijen die vanuit het Geloof aan de eerste democratische verkiezingen van na de revolutie meededen. In Egypte de Islam, gebaseerd op een Boek geschreven door de profeet Allah. Persoonlijk heb ik niks met welk Boek der Boeken dan ook, en zijn het ook niet wat heel erg veel stemmen op dat éne, (uiteraard) Ware Geloof?

Is de Moslim Broederschap conservatief? Democratisch? Ze noemen zich de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, tja, eigenlijk word ik van de naam niet echt vrolijk, en ook niet van het feit dat ze samen met de Al-Nourpartij nu driekwart van de Parlementszetels hebben.
Ook dat het een Broederschap is (waar zijn de Zusters?) bevalt me niet.

Is dit de verandering waar mensen op hoopten die zo gestreden hebben op het Tahrirplein? Een Parlement vol met religieuzen? Mijn gevoel zegt dat dit niet goed is, ik begrijp het ook niet, maar misschien denk ik te “westers “?

26 gedachten over “Egypte, revolutie, democratische verkiezingen. De uitslag is:”

  1. Het heet vrije verkiezingen zonder Moubarak en ze kiezen maar wie ze willen. Het is hun goede recht.

  2. @1: El Houssain:

    [ Ja, je denkt te westers ]

    Kan je me uitleggen waarom?

    @2: JvdH:

    [ Het lijkt mij ook niets maar het is niet aan mij om voor Egyptenaren te bepalen wat ze moeten willen kiezen ]

    Nee, dat wil ik ook echt niet beweren. Zou ik dan de revolutie verkeerd ingeschat hebben? Had het idee dat ( misschien vooral de jongeren?) niet echt zaten te wachten op een Islamitische Staat in plaats van Mubarak.’s dictatuur.

    @3: Nexus:

    [ Het heet vrije verkiezingen zonder Moubarak en ze kiezen maar wie ze willen. Het is hun goede recht ]

    Over het al dan niet “vrij” zijn van de verkiezingen gaat het niet wat mij betreft.

  3. Ik ben er niet echt helemaal in thuis dus neem alles wat ik hierover zeg met een korrel zout maar volgens mij is de moslim broederschap de afgelopen decennia nogal onderdrukt geweest daar en is dit gewoon een soort zoete wraak.

  4. Moslim broederschap zijn Salafisten , de PVV van de Islam , een groep die iedere van hen “norm “afwijkende vorm van Islam tegenwerkt en liefst verbied …

  5. jvdheuvel Schreef:

    Ik ben er niet echt helemaal in thuis dus neem alles wat ik hierover zeg met een korrel zout maar volgens mij is de moslim broederschap de afgelopen decennia nogal onderdrukt geweest daar en is dit gewoon een soort zoete wraak.

    Klopt.
    Tevens in de ogen van het volk hebben ze de corruptie altijd aan de tand gesteld en bestreden, wat ertoe leidde dat ze allemaal de gevangenis van binnen zagen tijdens de ultra-corrupte, pro-westerse regime van Moubarak.

    Nu is het niet ideaal, maar ik heb geen recht om ze te vertellen wie ze moeten kiezen in tegenstelling tot onze rechtse medemensen.

  6. @7: Al Bakra:

    Als ik dit lees: quoot:

    [ The Brotherhood’s credo was and is, “God is our objective; the Quran is our constitution, the Prophet is our leader; Jihad is our way; and death for the sake of God is the highest of our aspirations ]

    Word ik daar echt niet vrolijk van nee.

  7. @8: Nexus:

    quoot:

    [ maar ik heb geen recht om ze te vertellen wie ze moeten kiezen in tegenstelling tot onze rechtse medemensen.]

    Daar gaat het dus helemaal niet om. Dat het Moslim Broederschap het constitutionele referendum invoerde in maart 2011 werd nota bene gesteund door het leger en verworpen door de Egyptische liberalen, om eens wat te noemen.
    Maar ik rust mijn koffer als reacties niet verder gaan dan in de zin van: Ze kiezen maar war wat ze willen.
    Lekker makkelijk is het wel , de apartheid in Zuid-afrika was ook ver van ons bed, mocht je je ook niet mee bemoeien.

  8. 😀 jvdheuvel Schreef:

    Ja je hebt het soort reacties niet altijd voor het uitkiezen hier dat was mij ook al opgevallen.

    Moslimbroederschap. Elk land en elk tijdperk heeft zijn eigen variant van de MB. De MB is in de negentiende eeuw begonnen in diverse landen van het MO, als een soort vrijmetselarij van intellectuelen die zich moesten afsluiten in geheime loges om te ontkomen aan vervolging. Import van veel ideeën uit de Verlichting. Maar sindsdien is het nogal uitgewaaierd. Ik weet niet zo zeker als Al Bakra, dat je de Egyptische MB kunt wegzetten als “salafisten”. Er woedt nogal wat richtingenstrijd. Een ontwikkeling in de richting van de Turkse AKP (overigens ook niet mijn ideaal), valt niet uit te sluiten.
    In elk geval kan ik me niet voorstellen, dat de MB een theocratisch regime zal gaan invoeren zoals dat door Khomeini in Iran is gedaan na de revolutie van 1979.

  9. Het is meer een kwestie van wie zich nog aan de fundamenten van de Islam houdt en ze praktiseert. Er zijn nog maar heel weinig moslims die zich nog iets aantrekken van de werkelijke leer van de Islam zouden ze dat wel doen dan waren de problemen in Egypte een stuk minder geweest. Het land drijft nog steeds meer op tradities dan geloof.

    Alle zaken die door de Islam verboden zijn woekeren welig tot op dit moment, het moslim Broederschap zou daar enigzins verbetering in kunnen brengen maar zolang het leger nog een vinger in de pap heeft zijn mijn verwachtingen niet hoog. Achter de schermen trekken de aanhangers van Moebaraks regime nog behoorlijk aan de touwtjes. Het volk heeft nu eindelijk de kans op hun stem te laten horen en kiezen massaal voor Het Broederschap wetende dat dit in elke geval een stuk beter zal zijn dan het gevallen regime..

    Dat de salafisten hetzelfde zijn als de PVV vind ik een straatje te ver. Ik doel dan op die Salafisten die daadwerkelijk ook weten wat deze leer inhoudt en het ook zodanig praktiseren, helaas zijn dat er ook nog maar weinig. Groepen die terrorisme promoten zijn geen Salafisten want de de Islam keurt dit juist af. Elke vorm van extremisme is ook verboden in de islam.

    Ik weet niet of dit iets met wraak te maken heeft, ik denk zelf van niet. Het is meer een zoektocht naar gerechtigheid. Het volk is het meer dan zat na 30 jaar onderdrukking.

    LRD.
    het woord jihad kun je op meerdere manieren uitleggen en in dit geval bedoelen ze niet een vorm van geweld om dit te bereiken. Geweld wordt afgekeurd in de Islam. De vertaling vanuit het Arabisch naar Engels is ook niet altijd even accuraat. Het Broederschap is meer een gematigde poltieke groep.

    Ik hoop voor dit volk dat er eindelijk gerechtigheid komt, het is werkelijk onvoorstelbaar wat zich daar heeft afgespeeld de laatste jaren. Voor overmorgen staat er weer een demonstratie gepland, het volk is de invloed van het leger zat en weet dat er geen daadwerkelijke veranderingen zullen plaatsvinden zolang het leger zijn invloed kan uitoefenen.

    Het is niet aleen een kwestie van verandering van een regering maar er ligt ook een taak bij het Egyptische volk zelf ook zij zullen veel van hun tradities opzij moeten leren zetten en niet blijven vasthouden aan zaken die de groei van hun land in de weg staat. Corruptie is doorgedrongen tot achter bijna elke muur van elk gebouw in elke straat.

  10. @14: Huib:

    [ Nou, LRD, met de laatste twee reacties kun je aan de slag! ]

    Hè gelukkig, ik giechel gewoon mee hoor, kan mij het schelen 😀

    On va voir.

  11. LeRoiDanse Schreef:

    @1: El Houssain:
    [ Ja, je denkt te westers ]
    Kan je me uitleggen waarom?

    Je gevoel zegt dat het niet goed is om een parlement te hebben vol met religieuzen. Maar Egypte is een religieus land, dus een parlement vol met religieuzen is het logische gevolg, daar kozen de Egyptenaren voor.
    Hier in het Westen is een parlement vol religieuzen ondenkbaar, ook is daar geen draagvlak voor. En dit laatste, projecteer je op Egypte, en dat is wat er ’te Westers’ aan is. Uiteraard is niks mis met te Westers of te Oosters denken hoor, je kan en mag denken wat je wil, want geloof me, allochtoon of autochtoon, of welke toon dan ook: Niemand zit te wachten op gedachte- en perspolitie.
    Ik hoop dat ik het goed heb kunnen verwoorden.

  12. Nexus schreef:

    “Tevens in de ogen van het volk hebben ze de corruptie altijd aan de tand gesteld en bestreden, wat ertoe leidde dat ze allemaal de gevangenis van binnen zagen tijdens de ultra-corrupte, pro-westerse regime van Moubarak”

    Dit is gedeeltelijk waar maar het is niet zo dat de alleen het Moslim Broederschap de corruptie aan de tand heeft gesteld, heel veel mensen zijn voor veel minder opgepakt en gevangen gezet. Veel mensen met geen enkele connectie met het MB, die in alle rust hun geloof wilden belijden, zijn opgepakt en vastgezet. Dit was een vorm van angstzaaien om de bevolking rustig te houden, machtsvertoon om het volk onder de duim te houden. (zoiets als die patser met de naam van een voetbalclub die hier ook nog ergens loopt te schuimbekken)

  13. @16: El Houssain:

    […] [ denk ik LRD, te westers?]

    El Houssain:

    [..] [ Ik hoop dat ik het goed heb kunnen verwoorden.]

    Zeker, dank je. Denk jij dat de uitkomst van deze verkiezingen misschien gehoopt is door “de mensen” die in opstand kwamen tegen Mubarak?

  14. LRD schreef:
    Dat het Moslim Broederschap het constitutionele referendum invoerde in maart 2011 werd nota bene gesteund door het leger en verworpen door de Egyptische liberalen, om eens wat te noemen.

    Het leger had hier zelf belang bij, deze zogenaamde steun was niets anders dan een fopspeen om het volk rustig te houden. De door corruptie verkregen bezittingen wilden ze in elk geval eerst veiligstellen door het spelletje mee te spelen en het Moslims Broederschap als een pion te gebruiken was puur zelf behoud, het leger wist heel goed dat de MB een grote voorsprong zou krijgen op de Egyptische liberalen.

  15. Bijna een jaar geleden schetste Paul Amar een optimistisch beeld over de Egyptische Broederschap (http://www.flexmens.org/drupal/?q=paul_amar_waarom_de_progressieven_van_egypte_winnen), wat erop neerkwam dat er weliswaar wat kopstukken uit de zakenwereld onder die vlag opereren (de nieuwe oude garde, zoals hij ze noemt), maar dat overal in de steden de Broederschap in feite gedragen wordt door jongeren, vrouwen en arbeiders die zich vast niet onbetuigd zouden laten. Zo te zien is dat niet gebeurd, er zijn geen andere kandidaten aangetreden dan die van de zaken-elite. Maar dat (een gesloten elite en een onderontwikkelde partijstructuur) lijkt mij een euvel wat ook bij andere partijen zal spelen. En die dynamiek lijkt me in elk geval belangrijker dan het religieuze gehalte.

  16. #18 Denk ik eigenlijk wel. Ik zie het altijd zo: Als de mensen niet blij zijn met de verkiezingsuitkomst, dan duidt dat op fraude.

    Angstprofeten proberen ons wijs te maken dat als de Egyptenaren geregeerd worden door de MB, ze dan onderdrukt en geterroriseerd worden et cetera. Dat is achterhaald. Want zeg nou zelf: Zal de Egyptenaren dit nog eens overkomen? Ik mag toch aannemen dat de Egyptenaren en de rest van de Arabieren nu wel weten hoe ze hun dictatoriale regimes omver moeten werpen? het kost verschrikkelijk veel mensenlevens, maar zij gaan dan juist door met protesteren. De Arabieren laten zich voortaan niet meer kisten, als het nieuwe regime, gelovig of niet, niet bevalt, zal dat binnen de kortste keren exit gaan. En een systeem a la Iran acht ik niet mogelijk.

  17. desert flower Schreef:

    Het is meer een kwestie van wie zich nog aan de fundamenten van de Islam houdt en ze praktiseert. Er zijn nog maar heel weinig moslims die zich nog iets aantrekken van de werkelijke leer van de Islam zouden ze dat wel doen dan waren de problemen in Egypte een stuk minder geweest. Het land drijft nog steeds meer op tradities dan geloof.

    Ah , en wat zijn die fundamenten ?? de Salafis claimen terug te gaan naar “het begin ” Maar op he moment dat de Profeet stierf was er al onenigheid .. Eerst over de opvolging , daarna had je afstammelingen van de grootste vijand van de Profeet ( Abu Sufian ) die koningschap claimde en Abu Hurira die allerlei Hadith fabriceerde zoals de belachelijke Hadith dat een Moslim zich niet tegen een onrechtvaardige Moslim Heerser zou mogen verzetten … gelukkig gaf Al Hussayn (RAA) een ander voorbeeld bij Kerbala … Dus de Salafi/ broederschap volgen inderdaad het voorbeeld van veel van de eerste Moslims na de dood van de profeet , konkelen , politieken , liegen en met dictators samenwerken die koninkrijkjes willen stichten ….

  18. Tja, dat heet democratie.
    De kiezers beslissen.
    Toch vind ik dit een ongezonde situatie.
    Geloof en staat moeten naar mijn mening gescheiden worden.

  19. @22
    Tja welk geloof geeft eens een keer het goede voorbeeld? De geschiedenis heeft telkens weer uitgewezen dat geloven je naar de krochten van de hel jaagt als je niet gelooft. In meerdere geloven. Ik zit te wachten op het moment dat hier in Nederland in de tweede kamer eerst het wilhelmus gezongen gaat worden voor aanvang van de vergadering en de premier nog even roept “God saves this Shitty Country”. Welke god, hmmm geen idee ……..

  20. Al Bakrastani

    Die fundamenten zijn vastgelegd in de Quran en Sunnah maar niet iedereen volgt dezelfde intepretatie. Ik denk dat het een uiterst uitgebreide discussie zou kunnen worden maar ben bang dat we dan ver af gaan dwalen en zwaar off topic gaan hoewel ik het wel heel interessant vind.

    Ik spreek liever in termen van moslims die afgedwaald zijn dan in termen van bepaalde groeperingen. Een moslim die liegt , bedriegt, steelt of konkelt is hier zelf verantwoordelijk voor, het heeft in elk geval niets met de Islam als leer te maken, die verbiedt zulke zaken. De Salafisten zouden dit als geen andere groep binnen de Islam moeten weten als ze zich er vervolgens niet aan houden dan is het niet aan mij om daar een groep Salafisten die zich wel aan de leer houden, dit te verwijten of aan te rekenen. En het zijn niet alleen de Salafisten die grove overtredingen begaan maar net zo goed andere groeperingen binnen de Islam die zich moslim noemen. Dit heeft o.a. Moebarak en zijn aanhang inmiddels wel bewezen.

  21. Graag wilde ik een link geven naar een artikel waarin onder andere staat:

    quoot: : [ De meeste grote Egyptische politieke partijen zijn bereid om mensenrechten een prominente plaats te geven bij de hervorming van het land. Het stoppen van discriminatie, vrouwenrechten en het afschaffen van de doodstraf ligt voor vele partijen echter moeilijk.]

    http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/01/24/egyptische-politieke-partijen-weigeren-zich-te-engageren-voor-vrouwenrechten

Reacties zijn gesloten.