Cultuurrelativisme

Tv kijken doe ik niet zo vaak meer, maar zo aan het begin van een nieuw tv-seizoen wilde ik het nog eens proberen. Ik kan me herinneren dat ik het ooit leuk vond om naar “P&W” en “DWDD” te kijken. “P&W” hield ik nog geen 3 seconden vol, daar was ik dus zo klaar mee. Kijken naar “De wereld draait door”hield ik iets langer vol. Net lang genoeg om kennis te maken met een nieuw fenomeen in onze tv-cultuur nl: Britt.

Kennelijk is Nederland al maanden in de ban van deze onweerstaanbare blondine. Ze scoort met haar invulling van het begrip dom blondje hoge ogen. Er worden haar veel kwaliteiten toegeschreven. “Misschien is ze naïef en niet snugger, maar ze is goudeerlijk en ze doet zich niet anders voor dan ze is.” Ze speelt geen rol, is authentiek. Authentiek is het nieuwe ideaal. Authentiek is in de mode. Wat met authentiek wordt bedoeld? In het geval van Britt:  niet nadenken en een totaal gebrek aan kennis. Volgens Matthijs van Nieuwkerk ligt de wereld aan haar voeten.
Het enthousiasme en het applaus dat haar ten deel valt wekt inderdaad de suggestie dat we te maken hebben met een nieuw hoogtepunt van onze cultuur. De manier waarop Britt als ongekunstelde mens er gedachteloos onzin uitflapt brengt de kijker in opperste vervoering.

Zoals iedereen weet hebben we in Nederland genoeg van cultuurrelativisme. De Hollandse cultuur moet leidend zijn. Het is tijd dat we onze Hollandse cultuur opnieuw gaan waarderen. Britt lijkt hiervoor een nieuw ijkpunt te leveren. Wars van kennis en bedachtzaamheid toont ze ons een ongekunsteldheid die onbezoedeld door enige vorming of beschaving dient ter vermaak van de, meest mannelijke – dat wel – , aanwezigen. Meer nog dan de jongens en meisjes uit Oh Oh Cherso geeft Britt uitdrukking aan onze culturele idealen.

Wat mij betreft was ik nog langer onwetend gebleven van dit nieuwe hoogtepunt uit de Hollandse televisiecultuur, maar ja, dan had ik de tv maar uit moeten laten. Nu is het te laat. Helaas.

Overigens heb ik wel hier en daar mijn vraagtekens bij de ongekunstelde act van deze Britt. Hoewel haar rol is het ten toon spreiden van een schromelijk gebrek aan kennis, mag Matthijs haar geen dom blondje noemen. Britt vindt zichzelf niet dom. Haar HAVO-diploma hangt op haar kamer naast haar veterstrikdiploma en ze is er trots op.

En daar word ik een beetje achterdochtig. Britt geeft regelmatig aan dat ze geen Engels spreekt of verstaat. Dat vind ik bizar. Engels is al op de basisschool een verplicht vak. En uiteraard steken kinderen ook veel Engels op van kijken naar MTV en dergelijke. Als in een aflevering van “Meisjes in de jungle” iemand tegen Britt zegt: “You did it” volgt uiterst vlot de opmerking van Britt: “Wat betekent dat want ik kan geen Engels?” En dat vind ik knap. Je bent 18 jaar, hebt je HAVO-diploma en je weet niet wat “You did it” betekent. Dan moet je wel een bijzonder talent hebben om onwetend te blijven. En daarom verdient Britt alle lof die haar toekomt.  Ze laat Nederland zien hoe we het cultuurrelativisme te boven kunnen komen om, zonder last van enige kennis uit vreemde bronnen, onze oerhollandse cultuur te bewaren.

Tevens heeft ze ook een ander probleem opgelost. Het maakt niet uit wat voor diploma je hebt. Veterstrik-, HAVO- , of InHolland-diploma, het is geen garantie dat je iets hebt geleerd. Gelukkig maar, want leren en relativeren liggen veel te dicht bij elkaar.

Een gastbijdrage van Witte Duif

 

3 gedachten over “Cultuurrelativisme”

  1. Een uurtje naar nick jr. kijken : Dora the explorer en haar engelse kennis is verdrievoudigd. Of zou dat niveau te hoog zijn?

Reacties zijn gesloten.