Freelance onderzoeksjournalist Brenno de Winter haalde in januari het nieuws door de OV-chipkaart te kraken. Hij was de enige niet.
Maar nu is hij over als de enige verdachte. In Villamedia Magazine, het vakblad voor journalisten, vertelt hij dat hem een celstraf van zes jaar boven het hoofd hangt.
De ervaring om als crimineel te worden verhoord is zo bizar dat in een eerste opwelling je bereid bent te stoppen. Precies daar begint censuur: de intimidatie van een overheid die jouw leven wel eens kapot zal maken weerhoudt mensen om kritische journalistiek te bedrijven.
Volgt een verhaal vol tegenwerking. Het Openbaar Ministerie belooft in juni nog ‘voortvarend’ te werken, maar de Officier van Justitie gaat met vakantie zonder een vervanger aan te wijzen. Op journalistieke vragen over de handel in gekraakte OV-kaarten krijgt hij geen antwoord; andere collega’s wel. ‘Het is een ‘misverstand’ dat 24 uur later wordt opgelost, maar dan is het nieuwsmoment weg’.
Natuurlijk, zegt Brenno de Winter, moet het OM onderzoek naar iedere aangifte doen. Dat is goed. Toch wordt nu compleet voorbijgegaan aan andere belangen als persvrijheid. Het is geen uitgesproken beroepsverbod, maar de facto werkt het wel zo. Na vier jaar onderzoek pakt een onzichtbare macht je dossier af. Waarschijnlijk gaat het hier niet om planmatig handelen. Toch is het nettoresultaat dat de dreiging van celstraf verstikkend werkt. Als freelancer voel ik mij bedreigd in mijn voortbestaan.
Steun daarom Brenno de Winter.