Hoe komt het toch, dat in de Nederlandse media nooit vermeld wordt, wat Nederland zou moeten bijdragen aan de garanties voor de Griekse schuldaflossing, maar alleen en uitsluitend het EU-totaalbedrag?
Griekse redding kost 35 miljard meer – niet gemeld door De Jager :: nrc.nl.
Het Nederlandse aandeel varieert tussen 3,5 en 4%. Maximaal. Duitsland is erin voor 24%. Dat is andere koek. Als we het dus hebben over een garantie aan de ECB (de Europese Bank) van 35 miljard, dan is het Nederlandse aandeel 1,4 miljard euros maximaal. Dat is 10% van wat de Nederlandse Staat in 2008 en 2009 toekende aan Nederlandse banken als ABN-AMRO, ING, etc. En wat de belastingbetaler nu al grotendeels, met rente, terugontvangen heeft.
Bovendien, die 1,4 miljard euros worden gedekt door de ECB, die er echt geen gekke dingen mee gaat doen. Ze willen er alleen op kunnen rekenen, om hun verplichtingen uit hoofde van overname van Griekse schulden te kunnen nakomen.
Als, ja, als, Europa eindelijk een eigen Commissariaat van Financiën schept en aktief tussenkomt in economieën als die van Griekenland, Portugal en Italië, dan komen alle Nederlandse euros netjes (en met winst) terug.
Waarom jokte De Jager? Alleen vanwege de PVV. Geloof me, alleen de EU kan Nederland nog redden.
LOL die Euromunt wil ik.. en niet alleen in Griekenland maar overal voor de LULZ! 😀
Een bedrag van 1,4 miljard in chocoladeletters maakt geen indruk op Telegraaf-lezers.
Er wordt wel meer niet verteld over het steunfonds en de ECB. Daarom lijkt alles wel mee te vallen. Toch als er iets fout gaat, gaat het ook meteen goed fout. http://kromst.blogspot.com/2011/07/eurocrisis-voor-dummies.html
@Kromst – goed stuk, waar je naar linkt… 😉
“…dan is het Nederlandse aandeel 1,4 miljard euros maximaal. Dat is 10% van wat de Nederlandse Staat in 2008 en 2009 toekende aan Nederlandse banken als ABN-AMRO, ING, etc. En wat de belastingbetaler nu al grotendeels, met rente, terugontvangen heeft.”
Ehh.. Volgens mij heeft de NL staat zo’n 30 miljard in de redding van alleen ABN-Amro gestoken. Dat geld is zeker nog niet terug. Met een beetje geluk kan ABN-Amro ooit voor zo’n 10-12 miljard verkocht worden. Naar de rest, ruim 1000 euro per Nederlander, kunnen we fluiten.