Onzekerheid na Franse verkiezingen

Het linkse blok Nouveau Front Populaire (NFP) werd bij de Franse parlementsverkiezingen gisteren de grootste, maar behaalde geen absolute meerderheid. Macron’s liberale coalitie Ensemble deed het met 168 zetels – 13 minder dan NFP – beter dan verwacht, terwijl Le Pen’s Rassenblement National bleef steken op 143 zetels. De centrumrechtse Republikeinen deden het met 46 zetels onverwacht goed. 

De Assemblée telt 577 zetels, voor een meerderheid zijn dus 289 zetels nodig. Theoretisch zouden Ensemble en NFP een meerderheidskabinet kunnen vormen, maar dat lijkt uitgesloten. De secretaris-generaal van Macron’s Renaissance sloot gisteravond samenwerking met het links-radicale La France insoumise (LFI), de grootste partij in het linkse blok, volledig uit. Mélenchon – geen partijleider meer, maar nog steeds het gezicht van LFI – liet op zijn beurt weten dat geen haar op zijn hoofd eraan denkt met Macron tussen de lakens te kruipen.

Macron heeft premier Attal inmiddels gevraagd voorlopig aan te blijven. Mogelijk gaat de president proberen de sociaal-democraten en de groenen los te weken van LFI en Mélenchon. Veel sociaal-democraten zijn uitsluitend akkoord gegaan met het bondgenootschap met Mélenchon om te voorkomen dat RN de macht zou grijpen. Mélenchon is een antisemiet, steunde de Russische annexatie van de Krim en probeerde herhaaldelijk Oekraïne en/of de NAVO verantwoordelijk te stellen voor de Russische invasie van OekraÏne. Dat zijn opvattingen die ook binnen de sociaal-democratie niet lekker liggen. LFi ging onder druk van de PS weliswaar overstag wat betreft Oekraïne, maar dat was uitsluitend voor de bühne. Bovendien werden de antisemitische uitlatingen er niet minder op:


Met wat geluk valt de linkse coalitie snel uiteen, wat de weg opent voor samenwerking van fatsoenlijk links met de liberalen. Als dat niet gebeurt, gaat Frankrijk een onzekere periode tegemoet.

Uitgelichte afbeelding: Door Влада на Република Северна Македонија – Заеднички изјави за медиуми пред работната вечера во Париз со претседателот на Франција Емануел Макрон, PDM-owner, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=114931456