De klimaatopwarming zorgt voor onverwacht weer. Zo krijgen we ijzige ‘Siberian Winters’ naast mooie ‘Indian Summers’. De animaties in de link tonen fraai de huidige temperatuurverdelingen op het noordelijk halfrond.
Deze ‘Siberische winter’ treedt op aan het eind van de winter. Het fenomeen heeft te maken met de luchtdrukverdeling. In de zomer bevindt zich boven de Noordpool een gebied met hoge luchtdruk omdat de Arctische kou als een stofzuiger werkt die lucht aanzuigt. In de winter is de oostelijke Siberische landmassa echter kouder dan de Noordpool en ontstaat daar de Siberische anticycloon. Maar naarmate de Noordpool opwarmt en er minder ijs in de Noordelijke IJszee voorkomt, is ook westelijk Siberië en deels Europees Rusland aan het eind van de winter kouder dan de Noordpool. Het Siberische hogedrukgebied breidt zich dan naar het westen uit. Rond een kern van hoge luchtdruk waait de wind op onze hemisfeer met de wijzers van de klok mee. Gevolg is dat West-Europa onder invloed komt van Siberische kou. Daarentegen krijgt de Noordpool te maken met relatief warme Atlantische lucht.
Het proces van opwarming van de Noordpool lijkt zelfversterkend. Wegens de relatief warme winter groeit de ijsoppervlakte er minder. Daardoor is de kans groot dat het hogedrukgebied in Siberië de volgende winter eerder verschuift, wat weer meer aanvoer van warme lucht naar de Noordpool betekent. En ons Siberische kou bezorgt.