De Zweedse ambassade heeft in een persbericht de vloer aangeveegd met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en het cryptofascistische weekblad Elsevier. Omtzigt en Elsevier hadden gesuggereerd dat Zweden teruggekeerde jihadisten niet vervolgt, maar hen aan een baan helpt en van een nieuwe identiteit voorziet. Dat nu blijkt een klinkklare leugen te zijn.
Blijkbaar kwam Elsevier als eerste met de hoax het nieuws, waarna Omtzigt – nooit te beroerd om de populistische kaart uit te spelen – zich enthousiast op de zaak stortte.
Geheel voorspelbaar bleek al snel dat de redactie van Elsevier – en in haar voetspoor Omtzigt – uit de nek zat te lullen. Teruggekeerde jihadisten worden in Zweden vervolgd en bestraft, om na het uitzitten van hun straf een tweede kans te krijgen. Zo gaat dat in beschaafde landen met misdadigers: ze worden bestraft, waarna we proberen hen weer te integreren in de maatschappij. Een nieuwe identiteit krijgen ze niet. Kortom: Omtzigt loog dat het gedrukt stond.
Hieronder de volledige persverklaring van de Zweedse ambassade.
Nepnieuws over hoe Zweden omgaat met jihadisten
Alle terugkerende Syriëgangers die bewezen misdaden hebben begaan, worden vervolgd en veroordeeld. Een aantal personen is bij terugkeer in Zweden veroordeeld tot gevangenisstraffen wanneer bewezen is dat zij betrokken zijn geweest bij oorlogsdaden of terrorisme. De Zweedse veiligheidsdienst beoordeelt alle terugkerende Syriëgangers en de regering heeft de steun aan de veiligheidsdienst aanzienlijk verhoogd om de dienst meer mogelijkheden te geven om het monitoren te kunnen uitvoeren.
Nee, Zweden geeft geen “nieuwe identiteit” aan Syriëgangers. Wie wil kan in Zweden een naamswijziging aanvragen, maar dat verandert de identiteit niet.
In enkele gevallen kan iemand een beschermde identiteit krijgen. Deze maatregel wordt gebruikt als de persoon doelwit is van ernstige bedreigingen. De politie beoordeelt of de bedreigingen jegens een persoon zo ernstig zijn dat bescherming van de identiteit van deze persoon noodzakelijk is en vervolgens neemt de overheidsdienst voor belasting- en bevolkingsregisterzaken het besluit. Het besluit om iemand een beschermde identiteit te geven wordt gebaseerd op de objectieve beoordeling van de bedreigingssituatie, ongeacht of de bedreigingen het gevolg zijn van iets wat de persoon zelf heeft gedaan of niet. De procedure wijkt niet af van de procedure die geldt voor andere personen met een criminele achtergrond. De twee overheidsdiensten nemen dus zelfstandig de beslissing. Gaat het om bescherming van identiteit op een lager niveau, dan houdt dat in dat de persoonsgegevens in het bevolkingsregister worden geblokt waardoor deze moeilijker opvraagbaar zijn door andere overheidsdiensten, maar dit houdt niet in dat de persoon een nieuwe identiteit krijgt.
Een aantal gemeenten in Zweden heeft programma’s om terugkerende personen te helpen re-integreren, bijvoorbeeld hulp bij het vinden van huisvesting of werk. Deze steunprogramma’s zijn er ook voor personen die uit criminele netwerken stappen.