De Koerdische organisatie PYD wordt niet uitgenodigd voor de Syrische vredesbesprekingen die vanaf half januari plaats moeten vinden in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Dat zegt de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu. Aan de besprekingen wordt deelgenomen door vertegenwoordigers van de gematigde oppositie (lees: het door Turkije gesteunde deel van de oppositie) en de regering Assad. “Terrorististische organisaties” zijn uitgesloten van deelname. Wat precies gedefinieerd wordt als zijnde een “terroristische organisaties” is natuurlijk afhankelijk van de politieke constellatie. Hoe de vredesbesprekingen kunnen slagen zónder deelname van de PYD en de – nogal willekeurig gedefinieerde – ‘radicale’ oppositie, is vooralsnog niet duidelijk.
#Turkey’s Foreign Minister @MevlutCavusoglu says #PYD party (@SerokePYD) will not be invited to Astana for Syrian peace-talks. pic.twitter.com/RMS0rVraxF
— Rudaw English (@RudawEnglish) December 28, 2016
De Koerden hebben de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de burgeroorlog in Syrië om in het noorden van het land een de facto zelfstandige Koerdische enclave te creëren, iets wat Turkije met lede ogen aanziet. Dat land voert al tientallen jaren oorlog tegen de PKK, de zusterorganisatie van de PYD in Turkije.