In het afgelopen jaar 2015 zijn 115 journalisten vermoord alleen vanwege de uitoefening van hun vak. Toch heeft slechts één op de tien misdaden tegen journalisten de afgelopen tien jaar tot een veroordeling geleid. Tijdens het event Free Press Live presenteert Free Press Unlimited de huiveringwekkende statistieken:
“Dat betekent dat in 9 op de 10 zaken de moordenaars ongestraft blijven. Plegers van misdaden tegen journalisten beseffen dat zij journalisten kunnen aanvallen zonder zich voor de rechter te hoeven verantwoorden. Dat moet stoppen”, zegt Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited.
“Samen, moeten wij de cyclus van straffeloosheid beëindigen. Nergens ter wereld zou een journalist zijn leven moeten riskeren om het nieuws te brengen. Laten we solidair zijn met journalisten en opkomen voor gerechtigheid.”
2015 het op één na dodelijkste jaar
2015 is het op één na dodelijkste jaar voor journalisten uit de afgelopen tien jaar. In 2014-2015 zijn 213 journalisten door geweld om het leven gebracht. De meeste journalisten kwamen om in een van de Arabische Staten met 78 doden (36,5 %) te wijten aan de conflicten in Syrië, Jemen Irak en Libië. Tweeënnegentig procent van de slachtoffers is man. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse rapport Safety of Journalists and Danger of Impunity 2014-2105 dat UNESCO as. woensdag 2 november presenteert tijdens Free Press Live in Den Haag.
Berichtgeving uit oorlogsgebieden brengt de grootste risico’s met zich mee. 59 Procent van de slachtoffers valt in deze gebieden. In meer dan 90 procent van de gevallen gaat het om plaatselijke journalisten. Freelancers zijn de meest kwetsbare groep. Zij werken vaak onafhankelijk en met onvoldoende bescherming. Een positieve ontwikkeling is dat steeds meer landen meewerken aan het verstrekken van informatie voor het gerechtelijk onderzoek in situaties waar een journalist is vermoord.
Free Press Live
Vandaag, de Internationale dag tegen straffeloosheid voor geweld tegen journalisten, organiseert Free Press Unlimited het evenement Free Press Live- Stand up for Journalists and Justice in Den Haag om aandacht te vragen voor het toenemende geweld tegen journalisten en het gebrek aan vervolging van de daders.
Sprekers zijn onder meer:
– Javier Espinosa van El Mundo die werd gekidnapt door Islamitische Staat.
– Brechtje van de Moosdijk, chef Buitenland van RTL Nieuws over de gevolgen van straffeloosheid voor goede buitenlandjournalistiek.
– freelance oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen, net teruggekeerd uit Irak.
– voormalig hoofdredacteur van het Turkse nieuwsblad Cumhuriyet Can Dündar. Fidan Ekiz sprak eerder met hem over zijn huidige leven in ballingschap en zijn ervaringen met het Turkse rechtssysteem.
– Guy Berger, hoofd Media bij UNESCO presenteert de resultaten van het tweejaarlijkse UNESCO- onderzoek over geweld tegen journalisten en de vervolging van de dader.
– Alinda Vermeer van Media Legal Defense Initiative over de strijd tegen straffeloosheid
Tijdens het evenement gaan journalisten, wetgevers en beleidsmakers onder leiding van Twan Huys met elkaar in gesprek over het toenemende geweld tegen journalisten en wat er gedaan kan worden om straffeloosheid tegen te gaan. Tijdens Free Press Live worden tevens de Free Press Awards uitgereikt: Free Press Live wordt georganiseerd door Free Press Unlimited in samenwerking met UNESCO, gemeente Den Haag, Nationale Postcode Loterij en het Ministerie van Buitenlandse zaken.
Free Press Live 2016 – Stand up for Journalists and Justice
Datum: woensdag 2 November 13.00 uur – 17.00 uur
Lokatie: De Nieuwe Regentes, Weimarstraat 63, 2562 GR Den Haag