Sommige dingen kun je niet verzinnen. Als het “nieuws” bekend wordt dat nabestaanden van door het Nederlandse koloniale leger vermoorde mensen zeventig jaar later misschien wel in aanmerking komen voor een soort schadevergoeding, citaat:
Tussen 1946 en begin 1947 werden er op Zuid-Sulawesi zeker 3100 mannen doodgeschoten. Een deel van de mannen werd gedood onder het gezag van Kapitein Raymond Westerling, die een opstand tegen het Nederlandse gezag de kop in moest drukken.
Westerling had een carte blanche gekregen van de Nederlandse overheid om het verzet neer te slaan. Dit deden hij en zijn ondergeschikten met veel geweld om een voorbeeld te stellen voor andere opstandelingen.
– op die dag dus zoeken we ter redactie uit hoe het ook alweer zat met de prijs genoemd naar mr. Gonsalves, die met de eer mag strijken de laatste koloniale slachter van Nederland te zijn geweest. (Irak, Afghanistan en Mali wachten nog op de etikettering).
Na de Amsterdamse wethouder Asscher, die zo leuk de “Wallen heeft opgeschoond” – ja, dezelfde Asscher, in 2011 – kreeg de Haagse politie de prijs.
De jury kwam tot het oordeel dat (…) de benadering in Den Haag er direct op is gericht om radicalisering en jihadisme te voorkomen. Bijzonder aan de Haagse aanpak is dat deze allesomvattend is en multidisciplinair. Dat is in dit geval ook noodzakelijk. Op de achtergrond speelt een groot maatschappelijk probleem. Dat is alleen op te lossen door intensieve samenwerking met alle maatschappelijke partners. Niet de opsporing, maar de informatievoorziening werd centraal gesteld. Daardoor was het mogelijk om meer te doen: op tijd paspoorten in te trekken, banktegoeden te bevriezen, hulp te bieden aan gezinnen.
In de jury: Arthur Docters van Leeuwen, Ahmed Marcouch, Wim Deetman. Ons kent ons.
Bron.
De Haagse politie! In het jaar van de moord op Mitch Henriquez…
De VPRO heeft in betere mediatijden twee uitzendingen aan de koloniale slachter Gonsalves besteed: hier en hier.