Politieke impasse Brazilië geeft sociaal protest nieuwe adem

Door de diepe politieke crisis in Brazilië hebben de sociale bewegingen een tweede adem gevonden. Te midden van de corruptieschandalen en de pogingen om president Dilma Rousseff af te zetten willen ze het politieke systeem grondig hervormen.

“Dit is het moment van de civiele maatschappij”, zegt politicoloog Breno Bringel van de Universiteit van de Staat Rio de Janeiro. Hij ziet een vernieuwende kracht bij de jongeren uit de zogenaamde ‘periferie’. President Rousseff, die van begrotingsfraude wordt beticht, zal maar moeilijk aan het politieke proces en haar afzetting kunnen ontsnappen. De belangrijkste politieke leiders en partijen worden beschuldigd van betrokkenheid bij het enorme corruptieschandaal in staatsoliebedrijf Petrobras.

Massademonstraties tegen president Rousseff kanten zich in feite tegen het volledige politiek bestel. Oppositieleiders die zich bij het protest willen aansluiten, worden uitgejouwd en uit de demonstraties gezet. In de demonstraties die Rousseff ondersteunen heerst die antipolitieke sfeer daarentegen niet. Een groot deel van deze manifestanten maakt echter duidelijk dat ze niet de straat opgaan om het regeringsbeleid te steunen maar om zich tegen de afzettingsprocedure van de president te verzetten, omdat die volgens hen antidemocratisch is en het resultaat van een rechts tegenoffensief.

“Het is het einde van een cyclus”, zegt Bringel. Wanneer Rousseff geschorst wordt om zich in de Senaat te kunnen verantwoorden, een proces dat zes maanden kan duren, zal er een ander soort manifestaties komen, voorspelt hij.

“Het zullen kritischer manifestaties zijn, met een meer divers publiek, met meer arme mensen uit de randstedelijke gebieden en werknemers die niet aan de polarisering voor of tegen de afzetting van de president hebben meegedaan, omdat die de politieke realiteit te veel simplificeert.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be