Sanders en Cruz winnen in Wisconsin

266px-Bernie_Sanders
Bernie Sanders Foto: Wikipedia

De sociaal-democraat Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de staat Wisconsin gewonnen. Hij behaalde een onverwacht ruime overwinning op Hillary Clinton. Dat betekent dat Sanders van de laatste 7 voorverkiezingen er 6 heeft gewonnen. Sanders heeft nog steeds een flinke achterstand op Clinton, maar in het kamp van Clinton, waar men er eigenlijk op had gerekend dat de race tegen deze tijd gelopen zou zijn, begint men zich nu toch lichtelijk ongerust te maken. Voorafgaande aan de verkiezingen in Wisconsin beschikte Clinton over 1271 afgevaardigden en Sanders over 1024 (de zogeheten supergedelegeerden niet meegerekend). Afgevaardigden uit Wisconsin worden proportioneel verdeeld (verschilt per staat in de VS), dus al teveel zal Sanders niet inlopen op Clinton, al is het natuurlijk wel een morele opsteker van jewelste. Het circus verhuist nu naar New York, een staat waarvoor Clinton van 2000 tot 2009 in de Senaat heeft gezeten. Ze is dan ook de huizenhoge favoriet, maar Sanders heeft al eerder laten zien voor verrassingen te kunnen zorgen.

In de open inrichting die de Republikeinse Partij tegenwoordig is, klopte de oerconservatieve zeloot Ted Cruz de opportunistische egomaniak Donald Trump zoals verwacht met ruime cijfers. De definitieve uitslag is nog niet binnen, maar met ruim de helft van de stemmen geteld leidde Cruz met 52% tegen 31%. John Kasich kwam zoals altijd met 14% van de stemmen niet in het stuk voor. Waarschijnlijk haalt Cruz tenminste 30 van de 42 Republikeinse afgevaardigden binnen. Voorafgaand aan Wisconsin had hij een achterstand van 200 afgevaardigden op Trump, dus ook hij moet nog heel wat werk verzetten.

De nederlaag van Trump wordt door velen toegeschreven aan het aan masochisme grenzende geblunder van Trump de afgelopen week. Zo slaagde Trump erin zowel pro- als anti-abortusactivisten tegen zich in het harnas te jagen door te suggereren dat vrouwen die een abortus hebben ondergaan strafrechtelijk vervolgd zouden moeten worden – om die keutel een dag later weer net zo hard in te trekken. Ook zijn persoonlijke en volstrekt ongefundeerde aanvallen op de vrouw van Ted Cruz worden hem door veel mensen niet in dank afgenomen.

Om tijdens de partijconventie van de Republikeinen in juli de nominatie binnen te halen staat Cruz voor de vrijwel onmogelijke taak 80% van de resterende afgevaardigden te winnen. Trump heeft genoeg aan 60%.  Het begint inmiddels steeds waarschijnlijker te worden dat geen enkele kandidaat nog vóór de conventie het benodigde aantal afgevaardigden binnen zal weten te slepen. In dat geval volgt een ‘contested (of ‘brokered’ ) convention. Of de Republikeinse partijtop vervolgens de moed heeft een eigen kandidaat naar voren te schuiven en Trump op een zijspoor te rangeren, is nog maar de vraag. Mij lijkt het sterk dat de partijbonzen een kandidaat die met een ruime voorsprong op de conventie verschijnt opzij kunnen of durven schuiven, zeker niet wanneer die kandidaat Donald Trump heet. Een dergelijke actie zou de toch al kwade en gefrustreerde achterban van Trump wel eens definitief van de GOP kunnen vervreemden.