1) EU kibbelt verder over vluchtelingencrisis en sluit ondertussen haar grenzen
Maandag 14 september kwamen de ministers van Binnenlandse Zaken van de 28 EU-landen in spoed bijeen om te praten over de vluchtelingencrisis, de grootste sinds WOII. Vorige week riep het UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN de EU op haar verantwoordelijkheid te nemen. De organisatie tweette “no country can do it alone, and no country can refuse to do its part”. De verwachtingen waren dus groot. Maar de spoedvergadering flopte en het resultaat was meer dan teleurstellend.
Het UNHCR telde in 2014 vijftig miljoen vluchtelingen, van wie verreweg de meeste worden opgevangen in buurlanden van oorlogsgebieden. Zo bevinden zich momenteel 1.200.000 Syriërs in Libanon, dat zowel in oppervlakte als qua bevolkingsaantal drie keer kleiner is dan België.
Ondanks deze onthutsende cijfers kwam het voorstel van de Europese Commissie om 160.000 vluchtelingen, onder andere gestrand in Griekenland, Italië en Hongarije, te spreiden via een bindende verdeelsleutel over andere lidstaten er niet door. Zo’n spreiding is noodzakelijk omdat er momenteel een onredelijke last terecht komt op de Zuid- en Oost-Europese landen. Dat aantal lijkt veel maar is in de feiten slechts een fractie van de miljoenen vluchtelingen die momenteel op de dool zijn. Zij worden nu in erbarmelijke omstandigheden opgevangen in vluchtelingenkampen in de buurlanden van oorlogsgebieden of tegen gehouden aan de buitengrenzen van Europa zoals de grens tussen Servië en Hongarije.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be