In de dichtstbevolkte regio van het door Saoedische bombardementen geteisterde Jemen lopen steeds meer mensen dengue (knokkelkoorts) op, als gevolg van de vernietigde gezondheidsinfrastructuur.
De VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot het instellen van een “humanitaire corridor” om medicijnen te kunnen leveren aan 3 miljoen burgers die vast zitten in het oorlogsgebied.
Het stadje Taiz in het zuidelijkste punt van Jemen vormt de frontlinie van gevechten tussen Houthi-rebellen en een door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie van Arabische staten die strijders steunen die loyaal zijn aan de afgezette president Abd-Rabbu Mansour Hadi.
Drie van de belangrijkste ziekenhuizen in Taiz zijn verwoest of onbruikbaar geworden, waardoor meer dan drie miljoen mensen – waaronder veel zieken en gewonden – zonder basisgezondheidszorg zitten. Daar komt bij dat sinds half augustus 2015 het aantal geschatte gevallen van dengue bijna is verdriedubbeld, van 145 gevallen in begin augustus tot 421 aan het einde van de maand.
Leven op afval en rioleringen
Nu het conflict escaleert, vreest de WHO dat de gezondheidssituatie zal verslechteren. Dengue is een door muggen overgebrachte ziekte die griepachtige verschijnselen veroorzaakt, zoals koorts en spierpijn. Als de symptomen niet tijdig herkend en behandeld worden, kunnen ze in sommige gevallen levensbedreigend worden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be