Elfstedentocht door meanderende straalstroom

Een meanderende straalstroom is de klimaathype van de week. De straalstroom is een sterke luchtstroming op zo’n 10 kilometer hoogte. Normaal gaat die straal vrijwel rechtdoor, maar de laatste jaren maakt hij bochten, oftewel hij meandert. Er is een vermoeden dat dit langdurig zorgt voor eenzelfde weertype.

Als de verandering in de straalstroom permanent blijkt, wat nu nog niet kan gezegd worden, dan wordt verwacht dat onze winters minder wisselvallig zouden zijn. In plaats daarvan krijgen we voor langere periodes hetzelfde weertype, zoals vorig jaar al het geval was met het vriesweer, en dit jaar met de felle buien en windstoten. In de Verenigde Staten leidt dat tot extreme koude en sneeuw in het noorden én het zuiden, terwijl Alaska dan weer van warmer weer geniet en Californië kreunt onder aanhoudende droogte.
(Newsmonkey)

Als de aanname klopt, kan het ook gebeuren dat West-Europa tijdens een winter in een aanhoudende koudeperiode terechtkomt, zoals nu in het grootste deel van de VS. Dat vergroot de kans op een Elfstedentocht. En dit alles gebeurt onder invloed van de klimaatverandering. Met weinig evenementen zijn Nederlanders blijer dan met de tocht der tochten. Dus flink blijven doorkachelen, dan vergroten we de kans op een winter à la Hendrick Avercamp.

1 gedachte over “Elfstedentocht door meanderende straalstroom”

  1. Niet alleen Meanderend ook sterk verzwakt wat er voor zorgt dat zowel polaire als sub-tropische weersystemen verder noord en zuid kunnen doordringen , zodat Alaska record hoge temperaturen had terwijl Noord-oost VS record lage temperaturen had

Reacties zijn gesloten.