9 oktober 1967 werd Che Guevara vermoord, zijn legende blijft onverwoestbaar

(….)

Idolen hebben doorgaans een beperkte houdbaarheidsdatum. John Lennon, Mao Zedong, Nelson Mandela of James Dean gingen niet langer mee dan één generatie. Dat is niet het geval bij Ernesto Guevara. Vijftig jaar nadat hij werd vermoord blijft hij in het collectief bewustzijn als inspiratiebron voor het verzet tegen onrecht en solidariteit tussen de volkeren. Hij is een van meest prominente ethische symbolen van de recente geschiedenis en belichaamt wat je zou kunnen omschrijven als ‘revolutionair humanisme’.

Zijn iconische foto vind je terug op posters, vlaggen, T-shirts, gadgets, tattoos, noem maar op. De foto met de ‘indringende en ernstige blik’ blijft tot op vandaag een van de meest gereproduceerde beelden ter wereld. Je komt hem tegen op vakbondsbetogingen bij ons, in kantoren in Palestina of Koerdische gebieden, maar evengoed in volkswijken in Afrika of in afgelegen gebieden in de jungle van India. Het weekblad Time gaf hem een plaats in de top honderd van meest invloedrijke figuren van de twintigste eeuw.

Merkwaardig is dat Che de ideologische ineenstorting overleefde die volgde op de val van de Berlijnse Muur. Zowat alle marxistische sterren werden toen van het firmament gehaald, die van de rasechte communist Che bleef echter schijnen. De Argentijnse arts blijft zelfs staatsleiders inspireren als Rafael Correa, Hugo Chávez, Nicolas Maduro, Fernando Lugo, Daniel Ortega en Alexis Tsipras. “We zullen de strijd van Che Guevara voltooien” zei Evo Morales toen hij in 2006 president werd van Bolivia.