Helft plus 1 is democratie?

Dat er zoiets als een parlementaire democratie bestaat lijkt een reden te zijn om je mond verder maar dicht te moeten houden. We hebben hier toch maar mooi een democratie wordt gezegd: u mag zelfs stemmen. Ja, ik weet het, er is voor het kiesrecht gestreden, het was ooit wellicht nog verschrikkelijker, de macht was in handen van een rijk elitair groepje. Maar is de praktijk nu zoveel anders? Het geld had en heeft nog steeds de macht. Nu zou ik kunnen redeneren dat er een periode is dat rechts aan het roer staat, daarna een periode links, en dat er dan al parlerende een soort evenwicht zou ontstaan in de loop der jaren, decennia of eeuwen. Maar in een kapitalistische wereld is dat uiteraard niet zo, het is altijd rechts dat aan de touwtjes trekt in innige samenwerking met onder andere banken en bedrijven. Zo zitten we dan eeuwig vast in deze toestand.Vrede en Vrijheid

Het debat tussen de Tweede Kamer en Plasterk was weer eens een fraai staaltje van hoe een parlementaire democratie (niet) werkt. List & Bedrog, en zorgen dat er één zeteltje meerderheid blijft, dan is alles blijkbaar koek en ei. Een meerderheid is immers een meerderheid en legitimeert alles. Samsom die als een verwend kind stampvoet en verongelijkt is dat D66 een motie van wantrouwen in durft te dienen. Wat een armzalige kleinzielige vertoning.

Wil je in opstand komen heeft die 51%  zelfs een totalitair repressief apparaat ter beschikking om dat te voorkómen. Dit onderdrukkingssysteem is zo gemaakt dat je, ook al zou een linkse meerderheid een evenredige tijd regeren, het nooit (?) meer weg kan krijgen: het is een geraffineerd, verfijnd en totalitair systeem. Zo regeert het onderdrukkende kapitalisme zelfs dóór in tijden van sociale opstand, dat hebben de kapitalisten goed bekeken en geregeld.

Ze regeren zo over hun graf heen als ze “democratisch” even niet mee mogen doen omdat ze bij de 49% zitten in de politiek. Sociale verworvenheden zijn echter als sneeuw voor de zon verdwenen als ze weer bij de 51% zitten.

Een verplicht- of raadgevend referendum is ook zoiets. Het is een schijnvorm van inspraak, en erna ook weer: mondje dicht. Degenen met geld kopen de uitslag van een referendum door middel van reclame op tv en weet ik veel waar. Met geld koop je immers alles.

De behoefte aan verandering zal hoop ik eerst in de hoofden groeien. Zien dat dit zo niet langer werkt en zoeken naar kleinere schalen omdat we met het huidige systeem zoveel mensen tekort doen. Dat is denk ik de enige oplossing en mogelijkheid tot groeien naar een betere, vrijere wereld. Blijven praten en denken tot we een ons wegen, er zit niets anders op. Een project dat nooit zal stoppen, dat geeft verder niet omdat vrije ontwikkeling per definitie geen vaste uitkomsten kent.

7 gedachten over “Helft plus 1 is democratie?”

  1. Democratie is de dictatuur van de meerderheid.
    Ik zie wel iets in dat CDA systeem.
    De helft wordt direct verkozen en de helft in districten.
    De districten verkiezingen iedere 2 jaar.
    En toch blijf ik ook pleiten voor referenda ( ondanks de nadelen ).
    Burgers moeten het gevoel hebben dat ze serieus worden genomen en moeten invloed kunnen houden.
    Alleen zo komt er meer betrokkenheid van burgers.

  2. @Theo,

    “Burgers moeten het gevoel hebben dat ze serieus worden genomen en moeten invloed kunnen houden.”

    Misschien krijgt men dat gevoel van serieus genomen te worden bij referenda. Dat is fijn. Maar de kater volgt daarna vaak. Als men doorkrijgt dat er sprake is geweest van manipulatie bij de meningsvorming, door bijvoorbeeld reclame. Zoiets als bij aflossingsvrije hypotheken, die o zo voordelig leken, maar die duizenden burgers duizenden euro’s hebben gekost.

    Een mooie testcase wordt het recente referendum over immigratiebeperking in Zwitserland. Wat volgt? Wordt de uitspraak danig opgerekt of krijgt Zwitserland te maken met een economische terugslag?

  3. De helft + 1 is dictatuur voor de grootst mogelijke minderheid.

    En burgers moeten niet alleen het gevoel hebben dat ze serieus worden genomen. Dat “het gevoel” moet uit de zin. Doet me aan het volgende denken: “We laten onze klanten zoveel mogelijk betalen, zo lang ze het maar niet in de gaten krijgen”.

    Geld is macht en macht is geld. Dat is door te tijd heen steeds verder uit de hand gelopen.

  4. Jan Fré Boven:

    [ Dat “het gevoel” moet uit de zin ]

    Juist Fré, dat zou al heel zinvol zijn: een overheid en andere instanties die dienstbaar zijn aan een samenleving. Het is een goed begin om te kunnen groeien naar andere vormen.

  5. @Le Roi,

    “Een overheid en andere instanties die dienstbaar zijn aan een samenleving.”

    Daar noem je wat. Met de verzakelijking van de overheid is ook de dienstbaarheid zo goed als verdwenen. De dienstbaarheid bestaat in beginsel, maar wordt op een zo laag mogelijk niveau gehouden.

    Een heel simpel voorbeeld, niet echt van veel importantie maar veelzeggend:
    In Amsterdam is er een formulierenbrigade. Die heeft de doelstelling om mensen te helpen met het invullen van ‘moeilijke’ formulieren. Prima zaak in principe. Ik heb die brigade deze week uitgeprobeerd. Op dinsdag heb ik anderhalf uur en op woensdag één uur aan de telefoon gehangen. Het enige wat ik te horen kreeg was dat de medewerkers bezet waren en dat er een ‘ogenblikje’ geduld werd gevraagd.

    In theorie is er een oplossing voor een probleem geregeld. In de praktijk is er misschien één medewerker voor heel Amsterdam beschikbaar. Daardoor is de formulierenbrigade een wassen neus.

Reacties zijn gesloten.