47 executies in Saoedi-Arabië: alleen maar makke reacties

In het Midden-Oosten, India en Indonesië reageert de bevolking zeer heftig op de recente massa-executie van 47 personen in Saoedi-Arabië, waaronder sjiïetisch geestelijk leider Nimr al-Nimr. Deze heftige reacties worden ruim becommentariëerd. Zo goed als geen aandacht is er voor de bijzonder makke reactie van de westerse regeringen.

Saoedi-Arabië zette 2016 in met de executie van 47 terdoodveroordeelden in één. Onverwacht was dit niet, de Saoedische regering had begin november 2015 – in een reactie op de internationale afkeuring van vorige executies – al gereageerd met een verklaring dat ‘binnenkort’ meer dan 50 executies zouden worden uitgevoerd.
Zware protesten

Het regime verdedigde de executies met het argument dat het grotendeels over al-Qaïda-terroristen gaat die honderden slachtoffers op hun geweten hebben. De protesten in het buitenland concentreerden zich echter op één van de slachtoffers, geestelijk leider Nimr al-Nimr. Hij werd geëxecuteerd voor het uiten van meningen over het Saoedische koninkrijk. Officieel werd hij veroordeeld voor landverraad en ongehoorzaamheid aan de koning. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be