4 miljoen voor Syrische hongersnood

Na een kleine rondtoer op google kwam ik (toevallig) op Krapuul terecht. Hierbij wil ik dan ook kort even mijn mening kwijt.

Het probleem dat mij op het hart ligt is de 4 miljoen euro die door het huidige kabinet ter beschikking gesteld wordt aan het Rode Kruis om de hongersnood in Syrië te bestrijden (zoals vermeld op een gerenommeerde nieuwssite).

Nou klinkt het voor Jan en Alleman natuurlijk als een enorm bedrag. Wanneer men er echter wat langer over nadenkt blijkt echter dat dit bedrag eigenlijk niets voorstelt. Het is bijna een belediging. Ten eerste: hoeveel van de 4 miljoen komt uiteindelijk ten goede aan de Syrische man/vrouw die deze hulp nodig heeft? Naar mijn nederig inzicht zal dit niet meer zijn dan 3/4, waarbij dus al 1 miljoen verloren gaat aan lonen voor bureaucratie etc. etc. Daarnaast is 3 miljoen amper genoeg voor alleen al de 43 duizend in Madaya, de 200 duizend in Deir el-Zor, laat staan de rest van de hongerige Syriërs. Verder is 4 miljoen bijvoorbeeld peanuts vergeleken bij de 8.000 miljoen (8 miljard) die we per jaar aan defensie uitgeven. 4 miljoen euro geven aan een hongersnood komt neer op 30 cent per Nederlander. Toch vrij sneu als je zelf met een uitkering al 1000 euro per maand binnen krijgt.

Laten we eerlijk zijn, als we echt wilden helpen zouden we wel wat meer dan 4 miljoen sturen. Bijvoorbeeld 100 miljoen. Dat is ongeveer het bedrag dat mijn faculteit, de faculteit levenswetenschappen van de RUG, kort geleden heeft gebruikt om een nieuw gebouw neer te zetten. Want denk je voor een moment in hoe afschuwelijk een hongersnood is. Je gaat letterlijk dood omdat je meer dan een maand niets hebt gegeten.

Als je als mens een beetje fatsoen in je donder hebt dat hoor je elkaar te helpen. En dit is niet veel meer dan een dikke vette middelvinger naar Syrië.