32-jarige Sarah Reed overleden in Britse politiecel

Naar gisteren bericht werd door de Guardian is een zwarte vrouw met psychische problemen op 11 januari in de Londense Holloway-gevangenis overleden. Sarah Reed zou zichzelf gewurgd hebben. Een vertegenwoordiger van de familie hekelt het gebrek aan psychiatrische zorg dat tot haar dood geleid moet hebben. Mensen met psychische problemen belanden vaak in de gevangenis en krijgen daarbij vaak te maken met mishandeling of gebrekkige zorg door de politie.

De 32-jarige Sarah Reed werd gearresteerd tijdens haar verblijf in een psychiatrische kliniek, waar ze betrokken zou zijn geweest bij een conflict. Haar familie spreekt overigens van zelfverdediging. De familie werd gevraagd om het lichaam te komen identificeren, maar werd ter plekke door het politiepersoneel vijandig bejegend en mocht het lichaam niet zien.

Familiewoordvoerder Lee Jasper over de zaak: “Het overduidelijke feit dat Sarah ziek was houdt in dat haar gevangen zetten zonder dat ze toegang had tot de medische zorg die ze duidelijk nodig had een onvergeeflijk brute en wrede daad is. Dit moet een hel geweest zijn voor iemand wiens leven vernield was door persoonlijke tragedie, psychische problemen en politiegeweld ”.

In 2003 overleed Sarah’s pasgeboren baby plotseling, waarna ze gedwongen werd het babylichaampje in haar eigen auto naar de begrafenisondernemer te brengen. Daar kwam ze volgens de familie nooit meer overheen. Een periode van 12 jaar met psychiatrische problemen volgde. Vier jaar geleden werd Sarah Reed slachtoffer van excessief politiegeweld, nadat ze verdacht werd van winkeldiefstal. De als onbeheerst en gewelddadig bekend staande politieagent James Kiddie trok haar daarbij aan haar haren, sleurde haar op de grond waarbij ze gewond raakte door gebroken glas, en diende haar drie vuistslagen op het hoofd toe. Hij werd ontslagen en kreeg een werkstraf van 150 uur.

Een treurige geschiedenis dus, waarin mishandeling en gebrekkige zorg door de politie voor de zoveelste keer de hoofdrol spelen. Rest in Peace, Sarah Reed.