Asbest gedumpt uit protest tegen windmolens in Groningen

Enkele idioten onbekenden hebben in de nacht van maandag op dinsdag asbest verspreid bij een te bouwen stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek. De actie zou gericht zijn tegen de komst van een nabijgelegen windmolenpark.

Bij het terrein zijn meerdere borden geplaatst met het opschrift ‘wie wind zaait zal asbest oogsten’. In een (anonieme) verklaring zeggen de actievoerders zich gedwongen te voelen over te gaan tot dit soort acties omdat de overheid weigert naar hen te luisteren: “Niet omdat wij dat willen, maar wij voelen ons hiertoe gedwongen omdat ieder redelijk argument wordt weggehoond of genegeerd”.

De actievoerders kondigen meer acties aan: “als er ook maar één burger van huis wordt gehaald en in verband wordt gebracht met één van onze acties, dan is het gevolg dat dit soort acties uitgerold zullen worden over de rest van het land en met name de Randstad. Vitale punten genoeg”.

Asbest werd tot in de jaren ’80 gebruikt in – o.a. – woningen omdat het sterk, goedkoop en brandwerend is. In losse vorm is het echter een zwaar giftige stof, die allerlei enge ziektes kan veroorzaken, waaronder longkanker. Inmiddels is het gebruik door particulieren verboden – en met reden. Het terrein in Zuidbroek is dan ook onmiddellijk afgezet. Gisteren is men begonnen met sanering van de grond op het terrein.

Het is natuurlijk een stompzinnige actie, die vooral wijst op een volledig gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel bij de actievoerders.

In Groningen en Drenthe wordt al geruime tijd actie gevoerd tegen de komst van twee grote windmolenparken. De parken zouden voor permanente geluidsoverlast zorgen en het landschap naar de vernieling helpen. Bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de parken ontvingen dreigbrieven en afgelopen zomer werd er brand gesticht bij een voorstander.