10 of 50 euro voor bezoek aan arts

Bij ieder bezoek dient u direct 10 € aan uw huisarts te betalen en verwijst deze u naar een specialist maar liefst 50 €.  Ziek zijn is immers uw eigen keuze. Waar blijft nu de opstand van de medische wereld? Bij het gedoe met de contracten van de zorgverzekeraars krijsten ze wat af. Maar ja, dat ging uiteraard over hun eigen winkeltje.ggeefjegeld

Professor doctor Wynand van de Ven is de bedenker van dit plan, hij is hoogleraar sociale (sic!) ziektekostenverzekering bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wat een bolleboos is die man toch zeg:

Hij heeft ervaring met advies- en bestuursfuncties bij zorgverzekeraars, politieke partijen, overheid, onderzoeksinstituten, ziekenhuizen en andere organisaties in de zorg. Van de Ven is lid (geweest) van diverse adviescommissies (Sociaal Economische Raad, Gezondheidsraad, Commissie-Dunning) en redacties van wetenschappelijke tijdschriften.

Hij bepleitte ook invoering van een wettelijk bepaalde minimumvergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Die moet zo laag zijn dat de meeste verzekerden in de regel “geen gebruik maken van niet-gecontracteerde zorg, bijvoorbeeld een vergoeding van maar de helft van de kosten”. Hier moest ik als gewoon mens toch even goed over nadenken alvorens het kwartje viel. U wordt gedwongen als arm mens de zorg af te nemen die wél gecontracteerd is, anders krijgt u maar een laag bedragje uitgekeerd, zo zie ik dat toch goed hè? Keuze in de zorg zal er alleen blijven voor mensen die geld in overvloed hebben. Slim om het zo te formuleren: “een wettelijke minimumvergoeding”. Smerig vind ik het. In de krant die ik niet noem waar hij Zijn Plan gisteren mocht presenteren raaskalt hij verder:

Zorgkosten zijn in Nederland zo hoog omdat patiënten amper merken hoe duur behandelingen zijn. “Het is winkelen zonder kassa”.

Van de Ven, heb je er ooit over nagedacht hoe het komt dat de zorgkosten zo hoog zijn geworden? Met je “winkelen zonder kassa”, rot toch op. Hoe heet de ziekte die rondwaart over de planeet, Marktgekte wellicht? Is het nog te genezen?