1 jaar Ferguson verscherpt debat over politiegeweld

In Ferguson werd de noodtoestand afgekondigd. De voorstad in de Amerikaanse staat Missouri herdenkt immers het overlijden van Michael Brown (18) en naar aanleiding daarvon ontstonden er zware rellen. Precies een jaar na zijn dood blijft het politiegeweld welig tieren. Met het overlijden van Zachary Hammond (19) werd afgelopen maand bovendien geëist dat nieuwsstations ook aandacht moeten schenken aan blanke slachtoffers van politiegeweld.

De spanningen tussen de politie en burgers zijn in Ferguson hoog opgelopen. De afgelopen dagen zijn er bij betogingen ongeveer 200 mensen gearresteerd. De voorstad in de Amerikaanse herdenkt immers de dood van Michael Brown (18), een zwarte tiener die precies een jaar geleden slachtoffer werd van politiegeweld. Bij de arrestaties werden ook DeRay McKesson, burgerrechtenactivist, en Cornel West, hoogleraar theologie en Afro-Amerikaanse studies, in de boeien geslagen.

Noodtoestand

Autoriteiten hebben zondagavond de noodtoestand aangekondigd vanwege nieuwe onrust in Ferguson. Een zwarte man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht nadat de politie hem onder vuur nam. Ondanks de aangekondigde noodtoestand hebben honderden betogers geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. Met drums en luid geroepen slogans liep de stoet langs de straat waar Brown om het leven kwam. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be