Zelfgemaakte pizza

pizzaDe pizza die u hiernaast ziet, is een restant van de pizza die ik een half uurtje ervoor gemaakt had. Voor u gaat lekkerbekken en zeggen: ‘Dat wil ik ook,’ moet u er rekening mee houden dat ik deze pizza iets te dik gevuld had. Een halve tot 3-kwart centimeter dikke vulling is voldoende.

Goed, eerst ga ik u uitleggen hoe u een pizzabodem maakt zonder uw handen vuil te maken.

Benodigdheden zijn:

  • Een theelepel bakkersgist
  • Een theelepel zout
  • Twee theelepels suiker
  • Twee eetlepels (olijf)olie
  • Een kopje lauwwarm water
  • Twee kopjes met bloem voor wit- of bruin brood (Gewone bloem kan ook maar geeft geen knapperige bodem.)
  • Een kom om alles in te mengen
  • Een ovenvaste pan van rond de 30 cm doorsnee

U mengt het lauwwarme water met suiker en bakkersgist en zet het ongeveer tien minuten aan de kant, tot het mengsel er wat romig van boven uit ziet.
Intussen mengt u het zout met de bloem. Dan doet u het water met suiker en gist erbij, samen met anderhalve lepel olijfolie. De rest van de olijfolie heeft u later nodig.

Nu alles mengen met een flinke spatel tot u een stevig deegmengsel heeft. Het mengsel afdekken en een half uurtje wegzetten, in ieder geval tot het in volume verdubbeld is.
Intussen vet u uw ovenvaste pan in met de overgebleven olijfolie.  Als het deegmengsel voldoende gerezen is dient u uw oven voor te verwarmen tot 175 graden Celsius.

U legt het deegmengsel in het midden van uw geprepareerde ovenvaste pan, om het daarna gelijkmatig te verdelen over de bodem van uw pan. Om het plakken van het deeg aan uw handen te voorkomen kunt u het beste uw handen met deeg bepoederen, zo vaak als nodig is. Vergeet niet een mooie rand aan de uiteinde van uw pizza te boetseren.

  • De vulling

Voor de vulling kunt u alles gebruiken wat u lekker vindt. Ik gebruik meestal zelfgemaakte, goedgevulde tomaten-groentesoep waar ik het vocht zoveel mogelijk uit zeef. Daar doe ik dan tomatenpuree bij, samen met fijngehakt vlees en/of gehakt dat ik heb overgehouden van eerdere maaltijden, of wat maar voorhanden is, zoals bijvoorbeeld schijfjes salami.  Natuurlijk heb ik een pot Italiaanse kruiden die ik naar smaak toevoeg. maar alles wat u lekker vindt is toegestaan. Als de vulling op de pizza is aangebracht doet u er nog een flinke laag geraspte kaas over. (Parmezaan bijvoorbeeld)
Dan nog 20-22 minuten in de oven op 175 graden en klaar is uw pizza.

Smakelijk eten!

3 gedachten over “Zelfgemaakte pizza”

Reacties zijn gesloten.