Wordt vaccinatie een splijtzwam in de Trumpaanhang?

Er zijn mensen die zeggen dat Donald Trump helemáál niet dom is, maar juist enorm slim en daarom “bereikt” heeft wat hij “bereikt” heeft. Ik denk dat dat wel meevalt. Niet straatarm worden als je mag starten met 400 miljoen dollar van je vader is naar mijn mening geen geweldige prestatie. Ik denk dat hij wel degelijk vrij dom is (en vooral gek), maar niet zo dom als hij overkomt, wat leidt tot onderschatting.

Wat de meeste mensen van hem zien is zijn act, als hij op een podium staat. Hij speelt al zijn hele leven een rol, die van succesvol zakenman, ondanks zijn zes faillissementen en talloze mislukte ondernemingen. Die rol werd uiteindelijk een daadwerkelijke baan voor hem in de hoofdrol van de TV-show The Apprentice. En daarna is hij presidentje gaan spelen.

Dat dat laatste gelukt is, is niet omdat Trump zo slim maar vooral omdat een substantieel deel van zijn electoraat oliedom is (en een ander deel door en door cynisch). En dat laatste wéét Trump, hij heeft immers ooit zelf gezegd dat als hij president zou proberen te worden hij het voor de Republikeinse Partij zou moeten doen omdat hun electoraat zo stom was.

En als Trump op een podium staat bij een van zijn verkiezingsevenementen bespeelt hij dat deel van zijn electoraat, hij zegt dan welbewust dingen waarvan ook hij moet weten dat ze niet waar zijn.

En daarmee komen we bij iemand die zich de afgelopen dagen ineens tegen Trump gekeerd heeft, die precies datzelfde kunstje vertoont: Alex Jones van Infowars. De man heeft werkelijk de meest waanzinnige theorieën gespuid op zijn kanaal, en hij zou in een gesloten inrichting moeten verkeren als hij die ook allemaal zelf geloofde. Maar volgens zijn ex vertelt hij die nonsens alleen maar om er geld mee te verdienen. Gevaarlijk kan die nonsens ook zijn, bijvoorbeeld wanneer het gaat over complottheorieën over en vooral tegen covid19-vaccins, die volgens Jones’ theorieën een middel zijn om de bevolking tot slaaf te maken.

Ook Trump is schuldig aan het openlijk bagatelliseren van covid19, wat natuurlijk voor niemand een kwalijkere zaak is dan het staatshoofd en de regeringsleider van een land. Het zou na een paar maanden vanzelf weer overwaaien met de warmte, en wat deden die 15 besmettingen er nu helemaal toe. Want dat straalde alleen maar slecht af op zijn presidentschap, zo’n crisis. Ook wou hij het niet aan de grote klok hangen toen hij zich voor het eerst liet vaccineren, zo belangrijk was dat allemaal immers niet.

Het gevolg van onder andere dit soort ontmoedigingsbeleid en Jones-achtige cynische en echte gekken is dat in de Verenigde Staten dan ook slechts iets meer dan 60% van de bevolking gevaccineerd is.

Wat gebeurde er echter kortgeleden? Donald Trump liet in een gesprek met voormalig Fox News verslaggever Bill O’Reilly weten zijn boostervaccin gekregen te hebben, en benadrukte tot ieders verrassing ineens het belang daarvan. Ook al omdat hij nu toch wel graag wil beweren dat de vaccins er dankzij hem gekomen zijn. Dit leidde echter tot boegeroep uit de zaal waar O’Reilly het gesprek met Trump hield. Dr. Anthony Fauci en Joe Biden spraken hun waardering uit voor het feit dat Trump deze uitspraak gedaan had, en dat zal ook bepaald niet bijgedragen hebben aan de acceptatie van Trumps fans van diens plotselinge draai.

Alex Jones lijkt dat ook aan te voelen, want die is nu ten volle tegen Trump gekeerd en noemt hem “onwetend of kwaadaardig” vanwege diens plotselinge steun aan vaccinaties. Zoals het Palmer Report schrijft, zullen velen zich in die kwalificatie van Trump kunnen vinden, maar dan wel om andere redenen dan Alex Jones.

(Foto: Door Sean P. Anderson from Dallas, TX, USA – Alex Jones, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63864713)