Wollt ihr die totale Verblödung?

Afgelopen week verscheen in  The Economist een artikel over de opkomst en de populariteit van de Europese Tea Parties, zoals men de rechts-populistische partijen zoals de PVV, FN en UKIP omschrijft. Een aantal partijen probeert een gemeenschappelijk front te vormen bij de verkiezingen voor het Europese parlement in mei. Kritiek op die partijen is lastig omdat de onvrede groot is net als het gebrek aan historisch besef. Vergelijkingen met de opkomst van het fascisme en nazisme zijn not done, want je moet respect hebben voor mensen die vinden dat moslims en niet-blanken hier niet thuis horen en gedeporteerd moeten worden. Europese samenwerking tegen Europa, je kunt het niet gekker maken. De partijen hebben veel overeenkomsten (anti-EU, anti-immigratie, ultranationalistisch, extreem conservatief), maar zijn ook heel verschillend. Zo is de PVV bekend om hun strijd tegen de islam, iets waar UKIP niets van moet hebben. FN is uitgesproken anti-homo, maar dat mag volgens Wilders geen reden zijn om niet samen te werken.

Gisteren verscheen een interview met Abdelkader Benali in het Parool waarin hij kritiek geeft op Hans Teeuwen. “Hij vindt dat hij oorlog tegen de islam voert. Prima. Maar dan kun je tegen de verkeerde aanlopen. Dat is geen reden om die oorlog niet te voeren, maar er kan een gek opstaan en — páf. Ik zou vooral in Oud-Zuid blijven als ik hem was.” (Voor de niet-ingewijden: Oud-Zuid is de grachtengordel zonder grachten.) Prompt was dit aanleiding voor GeenStijl om met een reactie te komen: ‘Abdel-Badr Benali roept fatwa uit over Teeuwen’. Driftig werd gereageerd op GeenStijlFacebook en Twitter en de bekende krochten van het internet. Benali was een terrorist, een antisemiet, homo, pedo, achterlijk, gevaarlijk, een verdwaalde Telegraafjournalist schreef zelfs dat hij een aanslag op Teeuwen afriep. En bovenal was hij het bewijs dat gematigde moslims niet kunnen bestaan, want Benali zou een doodsbedreiging hebben geplaatst. Een enkeling smeekte zelfs om de wederopstanding van Ernst Röhm, de oprichter van de SA, om het land maar eens op te gaan ruimen van alle ongewenste elementen, een oproep die zeer werd gewaardeerd door mede-reaguurders op GeenStijl.

Screen Shot 2014-01-05 at 9.19.18 AM

Wat in Nederland op dit moment gebeurt is niet meer van binnenuit te beschrijven. De verhuftering en verrechtsing zijn zo main stream geworden dat ooit respectabele kranten als de Volkskrant geen kans ongemoeid laten om dit te voeden. De New York Times kwam op 1 januari met de column ‘Europeans United, in Hating Europe’ met een treffende analyse van wat er op dit moment in Europa gebeurt met historische parallellen van voor de Tweede Wereldoorlog. De auteur verbaast zich over de agitatie tegen het Europese parlement en tegen het vrije verkeer van arbeid en goederen. Maar het werkt, de demagogen en populisten boeken succes met de suggestie dat Brussel ons onderdrukt en dat alleen zij ‘het volk’ vertegenwoordigen ondanks de enorme regionale verschillen. Dat was vroeger niet anders. De nazi’s streefden een raszuiver wereldrijk na maar om dat doel te bereiken werkten ze samen met de in hun ogen minderwaardige Italianen en Japanners. Nu dreigt dat 60 jaar Europese integratie en samenwerking op de schop gaat als de eigentijdse erfgenamen de verkiezingen in mei gaan winnen. De enige manier om ze te stoppen is te gaan stemmen.

23 gedachten over “Wollt ihr die totale Verblödung?”

 1. Laten we hopen dat die asteroïde van twee kilometer doorsnee gauw inslaat. Is de aarde tenminste van de mensheid af.

 2. En waar moet je nog op stemmen als bv ook Groen Links een wethouder heeft die het volkomen normaal vindt mensen dwangarbeid te laten verrichten? Dan ga ik maar nie wieder stemmen.

 3. [ De enige manier om ze te stoppen is te gaan stemmen ]

  Stemmen? Op wie? En dan?

  “It is a sign of the fading of the vision — common markets, democratic institutions and societal integration — promoted by the postwar founders of European integration: thinkers and statesmen like Konrad Adenauer, Winston Churchill, Jean Monnet, Robert Schuman and Altiero Spinelli.”

  Jaja, de Grote Denkers en het Grote Project moeten weer van stal volgens Andrea Mammone, een lecturer in modern European history.

 4. @LRD @Ch1po Wie je maar wil. Genoeg keus. En als er geen goede kandidaten zouden zijn kun je blanco stemmen, jezelf verkiesbaar stellen of anderen oproepen dit te doen. Ik geloof niet dat het EP veel voor elkaar zal krijgen, maar ik zou toch aanraden te stemmen op partijen die dat wel willen. Een lage opkomst speelt extreemrechts in de kaart en geeft dezelfde klucht als we nu in Den Haag hebben.

 5. Ik ben ontzettend tegen deze EU.
  En ik wou PVV stemmen.
  Echter de lezing van Dr Rath heeft mij doen nadenken.
  Stem nooit op een partij waarvan de financiering geheim is.
  Ik zal zo EU kritisch mogelijk stemmen, alleen de partij die mijn mening verkondigd kan en mag ik niet stemmen.
  Daarvoor is voor mij de democratie heilig.

 6. Dilemma. Ik heb geen enkel vertrouwen in het parlementen-systeem, nationaal noch supranationaal. Extreem-rechts en hun gedachtenkwaad krijg je niet weg door te stemmen, het gif zit in de hoofden van die lui. Wat er dan nodig is? In zeer kort bestek: kleinschaligheid, wereldwijd afschaffen van grenzen, onderwijs, onderwijs en nog méér onderwijs ( maar niet volgens het huidige systeem).
  Internationaal socialisme dus, nog nooit en nergens geprobeerd ( wel zo ten onrechte genoemd).
  Noem me een dromer. Maar als we met zijn allen dromen zou het zomaar kunnen gebeuren dat we het ook gaan willen.

 7. Waarop stemmen?
  Voor Europa zijn de liberalen en neo liberalen.
  + nog een aantal andere partijen die uitsluitend het grote geld aanhangen.
  pvv en andere bruinhemd partijen komen helemaal niet in aanmerking.
  Blijft over de partij waar ik al jaren op stem. De SP.
  Helaas is ook deze partij vergeten wat de Internationale in houd.
  Ook voor hen is het: eigen volk eerst.
  Mijn hoop is dat er toch nog een partij opstaat met de leus:
  Arbeiders ALLER landen verenigt u.

 8. Gaan stemmen is in ieder geval een manier om extreemrechts wind uit de zeilen te nemen, al is het maar een beetje. En ook al is GroenLinks misschien ook niet meer wat het geweest is, een stem op die partij is wat mij betreft nog altijd vele malen beter dan een op rechts of helemaal niet stemmen. Wat je er ook van vindt, voorlopig zitten we met het systeem dat de meeste stemmen gelden.
  Nog even over gereaguur op bruine sites enzo. Ik vraag me weleens af in hoeverre hier sprake is van een werkelijke groei van het aantal mensen dat er een onfrisse mening op na houdt of dat internet hierin een grote rol speelt. Het is nogal een verschil of je je haattekstje anoniem op een website pleurt – wat verreweg de meeste reaguurders doen – of die mening op een verjaardagsfeestje of op je werk tegen echte mensen moet verkondigen. M.a.w. in hoeverre is er sprake van een reële toename van extreemrechts gedachtengoed? Of was die er altijd al en is die veel meer aan de oppervlakte gekomen met de opkomst van internet, waarop extreemrechtse politici vervolgens hebben geanticipeerd?

 9. Een nieuwe Ernst Röhm – geef toe, homovijandig kun je zo’n oproep niet noemen…

 10. @Jan Ik denk dat er niet zozeer een toename is maar dat het meer en meer zichtbaar en acceptabel wordt. Daardoor lijkt het misschien meer. Ik denk dat er ook een toename is van het verspreiden van zulk gedachtegoed door de bekende landelijke media.

 11. Stemmen kan enig marginaal nut hebben, ook voor anarchisten en libertair socialisten. Ik ben er niet principieel tegen. Zelf zou ik waarschijnlijk SP stemmen, indien die partij haar oude compromisloze anti-EU standpunt nog zou huldigen. Helaas huldigt de SP dat standpunt niet meer. Na de zondeval van wat ooit de enige serieuze linkse partij van Nederland was, zie ik überhaupt geen reden om te stemmen. De EU is vanaf dag één een neoliberaal project geweest, dat recentelijk zonder met de ogen te knipperen een groot deel van de Griekse, Spaanse en Portugese bevolking in diepe ellende heeft gestort. Denken dat een dergelijk project te hervormen zou zijn of door links te “bezetten”, vind ik eerlijk gezegd tamelijk naïef.

  Bij gebrek aan een serieus te nemen links alternatief, blijf ik lekker thuis en ga ik het conflict tussen de nationaal-kapitalisten van conservatief rechts en de nauwelijks minder erge neoliberalen van Pechtold cum suis met een zakje zoute pinda’s en een beugeltje Grolsch vanaf de bank bekijken. Hopefully, they’ll kill each other off. Enig werkelijk belang heeft het tóch niet. De échte Masters of the Universe zetelen in de directiekamers van Shell en Goldman Sachs. Die interesseert het geen ene reet waar wij op stemmen.

 12. Dat was vroeger niet anders. De nazi’s streefden een raszuiver wereldrijk na maar om dat doel te bereiken werkten ze samen met de in hun ogen minderwaardige Italianen en Japanners.

  Juiste observatie. Samenwerking met minderwaardig gespuis blijkt de enige optie om de doelen van ultrarechts te realiseren.

  Was er laatst niet een SGP’er die eerst wilde samenwerken met de moslims tegen de goddelozen. En nadat de heidenen waren geëlimineerd, zouden vervolgens de moslims aan de beurt komen (Eerst de goddelozen, dan de rest….

  Haat blijkt de vijand van logica.

 13. @Pyt,

  Denken dat een dergelijk project te hervormen zou zijn of door links te “bezetten”, vind ik eerlijk gezegd tamelijk naïef.

  Bij gebrek aan een serieus te nemen links alternatief, blijf ik lekker thuis.

  Thuisblijven vind ik eerlijk gezegd nog naïever.

  Om Le Roi te parafraseren: (Noem me een dromer. Maar als we met zijn allen dromen zou het zomaar kunnen gebeuren dat we het ook gaan willen.)
  Noem me een domer. Als we ons met links sterk maken, zou het zomaar kunnen gebeuren dat we de EU sociaal ten goede kunnen veranderen.

 14. Er is sprake van begripsverruiming waardoor sommige mensen gevoelsmatig een toename ervaren. Vijftien jaar geleden was je extreem-rechts als je met kaalgeschoren kop en bomberjack homo’s en buitenlanders in elkaar sloeg tegenwoordig wordt je extreem-rechts genoemd als je een kritische vraag stelt over de openstelling van de grenzen of meent dat zakkenrollers zwaarder gestraft moeten worden.

 15. Eigenlijk is het heel vreemd.
  Verkiezingen in een dictatuur.
  Mogen wij stemmen voor de commissie of president ?.
  Nee, wij mogen stemmen voor een parlement.
  Welke bevoegdheden heeft dat parlement ?.
  Goede dekmantel voor de dictatuur zijn verkiezingen.
  Verkiezingen die nagenoeg geen verandering van macht kunnen inhouden.

 16. Mijnheer van der Kluft : Fantastische opmerking !!! Ik lag krom van het lachen.

  (mensen die niet weten wat hij bedoelde met zijn opmerking dienen hun kennis van de geschiedenis bij te spijkeren).

  Over stemmen en democratie… Een Amerikaan postte deze prent onlangs op Facebook :

  http://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1506653_10153712709745515_1562741010_n.jpg

  Ik ben geneigd om, gezien de invloed van het Neo-Liberale Fascistische gedachtengoed,
  het met hem eens te zijn wat dit betreft.

  Maar ja…. Stemrecht naar aanleiding van hoogte van het IQ en EQ zit er vooralsnog niet in.

 17. Wilders moest maar eens met Seehofer (CSU) gaan praten. Een nieuwe kandidaat voor zijn clubje.

  Vooral diegenen, die (onterecht) menen dat de EU een dictatuur is moeten gaan stemmen voor het EP. Dat is de enige democratische mogelijkheid om de EU te veranderen, incl. opheffen, als dat dan de natte droom is. Ik vind dat het EP de hoogste macht binnen de EU moet zijn en dus ga ik stemmen. Desnoods GL of SP.

 18. @LRd, ik ben het helemaal met je eens en wltrrr noemde het ook al eens: historisch besef, want dat ontbreekt vrijwel geheel tegenwoordig.
  vd Kluft heeft het wel, ook ik lag krom van zijn rake opmerking over Röhm.

 19. er is een klein byna vergeten partytje dat nochthans een lid in het europarlement heeft.
  nl. De Groenen.
  eertyds in amsterdam als kabouterparty opgekomen is zy voor een basisinkomen en voor kleinschaligheid.

  inderdaad is het merkwaardig dat nederland zich een democratie durgt te noemen:
  we kiezen NIET ons staatshoof DE KONING\
  deze benoemt de gouverneurs van de provincie= de commissarissen\\
  de burgemeesters van de gemeenten worden eveneens benoemd ipv gekozen.

 20. Waarom wordt het steeds over de EU gesproken en niet over Nederland?

  Opdat we geen kritische vragen gaan stellen, want kijk Europa regeert over ons? Hahaha, kijk de andere kant op en let vooral nergens op in Nederland. Daarom hebben we tweede keer Rutte/VVD en acolieten in de regering met hun neoliberale totalitarisme, straks met steun van het leger, om te beginnen in Amsterdam.

  Zou het niet beter zijn dat we eerst onze huisje op orde brengen en voortaan de burgemeesters, Premiers enz. democratisch laten verkiezen. Omdat de luitjes die directe verkiezingen steeds hebben gehouden zijn de grootste vijanden van de democratie. Degen die tegen referendum zijn het ook. Ze lachen je uit met een sigaartje in hun hand, kijk naar Europa hoor – daar word je beduvelt en niet hier voor je eigen ogen door VVD-lieden en andere ondemocratische gespuis.

 21. “Tea parties” is de benoeming van fascistische burgergroepjes die “netjes”, zoals gebruikelijk, willen overkomen en nergens mee met fascisme van het verleden willen geassocieerd worden terwijl niets nieuws onder de zon is. Bepaalde goed gemanierde aristocratie was Hitler ook gunstig. Heden in Nederland.

 22. Jan Jaap, ‘mensen die niet etc..’ Stop nou eens met dat schoolmeester-achtige toontje, echt heel vervelend!

 23. Maar om even terug te komen op dat gaan stemmen. Moet ik mee gaan doen aan het toneelstukje van de machthebbers en stemmen op CDA, VVD, PvdA, D66, SGP, GL, SP etc. die de oorzaak er van zijn dat de goorlappen van Wilders zo groot konden worden en die verder een heleboel hebben overgenomen van de zwijnerij van die PVV-nazi’s?
  Wilders likt de vingers af bij wat Schreibtischmörder Teeven uitvreet met asielzoekers en Gesthuizen van de SP verdedigt wat dat VVD-zwijn aanricht door dik en dun.
  De SP is net zo xenofoob als de PVV terwijl de laatste in Asscher met zijn angstaanjagende hobby’s die overgenomen zijn uit tijden van weleer zich geen betere bondgenoot kan wensen om een fascistische dwangmaatschappij te vestigen. En daar likt Pechtold zich weer de vingers bij af want we horen ondergeschikt te zijn aan zijn bankenvriendjes en SGP-ayatollah Kees van der Staaij vindt genocide een prachtig middel om maatschappelijke problemen op te lossen…
  Nee, ik denk dat het geen goed idee is te gaan stemmen.

Reacties zijn gesloten.