Wespen, smerissen en bullshitbaantjes: NuitDebout gaat voort

politieweldadenEen collage van politieoptreden in Parijs van de afgelopen zeven weken (jawel! zo lang duurt al de opstand tegen de Loi travail, de NuitDebout, en het wordt niet rustiger). Woensdagmiddag 18 mei wilde de politie op de Place de la République getuigen hoe zielig men is en ongewaardeerd. Foto’s als op de collage maken het toch minder aannemelijk.

Soms zijn er beelden die je doen beseffen dat de politie wel uit mensen bestaat: als ze duidelijk in de minderheid zijn en zich aan elkaar moeten vastklampen. Er zijn beelden van een politiewagentje dat in de demonstrerende menigte verdwaalt, ruiten worden ingeslagen en tenslotte wordt de auto in brand gestoken. De eenzame chauffeur stapt uit, wordt aangevallen door een demonstrant maar die wordt tegengehouden en de politieman krijgt een vrijgeleide naar veilige oorden. De strijd gaat ook niet tegen de politie, al is die nu eenmaal de lange arm en lat en het traangas van de macht.

Hier een verhaal over NuitDebout in Die Zeit.

In Rouen wordt sinds 5 mei een leegstaande kerk bezet gehouden als actiecentrum voor Nuit Debout. Het stadsbestuur wil ontruimen. Gisteren wilde een bezetter iemand van de school tegenover de kerk waarschuwen dat er een wespennest bij de ingang was. Dit werd op de een of andere manier een handgemeen, waartegen de politie meende te kunnen optreden met “gas” (niet nader gespecificeerd). De politie is evenwel weer vertrokken na de botsing.
Er gebeurt niet alleen in Parijs van alles.

1 gedachte over “Wespen, smerissen en bullshitbaantjes: NuitDebout gaat voort”

  1. Pingback: De subtiele banalisering van geweld | Krapuul

Reacties zijn gesloten.