Te weinig denkkracht bij kabinet

Dat het kabinet niet uitblinkt in economische analyses is natuurlijk geen nieuws. Maar we hebben Bas Jacobs om dat als nieuwtje te brengen. De man die zich graag overschreeuwt heeft een interview aan Maarten gegeven.

De regering staart zich blind op de 3-procentsnorm, terwijl dat getal volgens Jacobs niets zegt over de gezondheid van de overheidsfinanciën op lange termijn. (Joop)

De 3-procentsnorm is een Europese afspraak. Daar kan Nederland in zijn eentje niet van afwijken. Die zou het kabinet in samenwerking met andere landen moeten veranderen. Daar zegt Jacobs evenwel niets over. Nederland kan wel iets beter presteren, maar de crisis in Europa kan Nederland niet in zijn uppie ontlopen.

Het goede nieuws is misschien dat er verdeeldheid bij rechts begint te ontstaan over de aanpak van de crisis. Het neoliberalisme bedreigt ook de winsten van het grootkapitaal.

10 gedachten over “Te weinig denkkracht bij kabinet”

 1. In elke opiniestuk is er iets zinnigs te vinden:

  “Rutte snapt niets van de economische situatie waarin Nederland zit’, aldus Jacobs.”

  Waarschijnlijk kan hij het ook niet want Rutte is geschiedenis leeraar die denkt dat PVV salonfähig is. In wezen luistert Rutte naar de rechtse wolven in zijn partij.

  Twee dagen gelden zei Dominic Strauss-Kahn, de voormalige IMF baas in een interview iets zinnig over de Europese economie. Volgens hem is de politiek in Europa een kudde schappen geworden die verlamd zijn door het aankijk van de boze financiële wolven. De laatste zijn de oorzaak van de crisis. De schaapjes durven nu niets te doen.

  Dominic Strauss-Kahn denkt dat de rollen moeten dringend omgedraaid worden. De politiek moet de rol van de wolven overnemen de verrotten financiële wereld met kracht uit elkaar rukken en alles wat bedorven is moet afgeschreven worden en verdwijnen. Er moet een harde sanering van de financiële/banken wereld komen. Dat wat de kudde politici nu niet durven te doen.

  Daarmee zou met de crisis afgelopen zijn en zal de economie weer gaan groeien.

 2. Inderdaad. Niet alleen op economisch vlak wordt er aangemodderd, het hele ‘beleid’, op alle punten blijkt boterzacht en vooral als uitgangspunt voor een onfrisse koehandel geconcipieerd. Pappen en nathouden en vooral alleen maar reageren op De Waan Van De Dag. Dat met de toekomst, dat regelt De Markt wel.
  Grappig overigens, dat de PVV en aanhang zich niet wil realiseren dat uit de EU stappen geenszins een einde aan de (toekomstige) Vaderlandsche crisis zou betekenen. Met of zonder EU is de Nederlandse economie volledig afhankelijk van het buitenland.
  @1 Er worden gelukkig op Europees niveau al eerste, voorzichtige stappen gedaan. Uiteraard is dat nog te weinig, maar als het eerste schaap over de dam is …

 3. Het is ook niet verwonderlijk dat dit kabinet geen denkkracht heeft.

  Een minster van zorg die iets met communicatie blah blah gedaan heeft (is dus niet goed opgeleid het is niet eens een wetenschap)

  Een premier met nog zo een alfa opleiding. Geschiedenis. Het is wel de bedoeling dat je er uiteindelijk wat van leert. Neem een Maarten van Rossum. En als je dus had opgelet Mark je deed er overigens ook lang over die studie. Als je dus had opgelet dan hat je geweten dat je geen rechts maar een sociaal bewogen koers had moeten varen. Markje ik kan niet rekenen nitwit jobs jobs liegebeest.

  Samsom heeft natuurkunde gedaan ? Je merkt er niks van. Het valt me vies tegen van een Beta. Beta is meten is weten. M.a.w. je onderbouwd je theorie met cijfers die kloppen en geen goochel cijfers van Geert Wilders en zijn tsunamie aan buitenlanders….

  En dan nog die hele reeks andere alfa opgeleide praatpakken. Je zou maar eens echt weten waar je over praat. Rechten, economie etc….. allemaal maar van die status verhogende studies. Maar weten hoe de wereld in elkaar steekt HO MAAR!. JSF de technici zeggen NIET DOEN! FYRA technici zeggen NIET DOEN!, Zorg op de huidig manier de artsen zeggen NIET DOEN! Economie het volk zegt NIET DOEN we kunnen het niet betalen heb je geen econoom voor nodig.

  Ik ben er helemaal klaar mee. Praatmaatpakken met een softe opleiding en het dan vreemd vinden dat dit helemaal verkeerd gaat. Het enige wat ze doen is hoe je, je leugen het best kunt verkopen.

  Daar zijn instellingen als Nyenrode in gespecialiseert. Lekker alles Anglo Saxies met mooie termen als CEO en Chief Finance.

  Alsof die TOP DOWN mentaliteit het gaat redden in een maatschappij dat net als een huis Bottom Up is. Je fundament moet gezond en sterk zijn dan zal de top het ook langer beter hebben. Maar nee we gaan gewoon door met dak steeds zwaarder te maken. Het huis is aan het instorten.

 4. Je zou toch aannemen dat een historicus lessen leert uit het verleden ,en deze in de toekomst gebruikt .Hij heeft schijnbaar al die jaren studie niet zo goed opgelet .Maar denk eerder dat buiten het neoliberale gedachten goed van de VVD er nog iets anders speelt .Dit hele gebeuren is opgezet door een groep zeg maar de zelfbenoemde ELITE om nog rijker en onaantastbaarder te worden ten koste van de rest .En voor hun knechten een mooi baantje in het verschiet .

 5. @1 nexus,

  “Twee dagen geleden zei Dominic Strauss-Kahn, de voormalige IMF baas in een interview iets zinnigs over de Europese economie.”

  Hij zei ook:
  “Sommige leiders weten wat ze moeten doen, maar het Europese systeem is zo gemaakt dat er geen harde beslissingen kunnen worden genomen”. (RTLnieuws)

  Dat ben ik met Strauss-Kahn eens. Temeer daar ik twee jaar geleden die analyse al had uitgewerkt: De eurozone: een bar en boze versie van de Poolse Landdag

 6. @6, Sjaak, langs deze weg is het duidelijk te noemen waarom Strauss-Kahn niet toegelaten werd tot de presidentiele verkiezingscampagne toen tegen Sarkozy.

  Hij zou de neoliberalisme van Sarkozy verpletterd hebben. Te gevaarlijk.

  Verder vind ik je voorbeeld met de Poolse Landdag treffend.
  Elke organisatie heeft gezonde leiding nodig.

 7. Ik ben ervan overtuigd dat STRAUS -KAHN er niet veel naast zit ,hij mag dan een scheve schaats gereden hebben ,maar ik denk eerder dat hij daar in NEW YORK gepiepeld is mede vanwege die verkiezingen .En de vraag rijst waarom trekt het IMF zich momenteel terug uit EUROPA ,uiteindelijk zonder echt geld gestort te hebben.

 8. Wat? Twee hersencellen naar behoren gebruiken, is nog te moeilijk voor de Nederlandse politici? Wie had dat nou gedacht…

 9. Ach ja, de neo liberale econoom Bas Jacobs geeft Rutte er flink van langs.
  Waarom nog luisteren naar neo liberalen ?
  Het hele spel is een piramidespel.
  Het geld wil steeds naar de top.
  Lagere en middeninkomens verliezen steeds meer koopkracht.
  En dan zullen de hogere inkomens aan bod komen.
  Zoals in een piramide normaal is.
  Eind van het liedje zal zijn : slechts enkelen zullen de wereld bezitten.

Reacties zijn gesloten.