Weg met het regeerakkoord, leve het compromis!

Zal ik eens iets raars zeggen? Iets positiefs? Komt-ie: Ik ben niet geheel en al ontevreden met de gang van zaken met betrekking tot het begrotingsakkoord. Ik zeg daarmee niet dat ik tevreden ben met de uitkomst van het akkoord, ik heb het ook nog niet in detail beschouwd, maar wel met de manier waarop het tot stand is gekomen.

In een gepolariseerd land in crisis zoals Nederland dat op dit moment is, is het regeren vanuit een meerderheid plus één geen goede zaak, dat leidt alleen maar tot meer onvrede en polarisatie. En alhoewel op papier de PvdA en VVD samen een ruime meerderheid in de Tweede Kamer hebben, hebben ze dat natuurlijk niet in de Eerste Kamer, maar hadden ze eigenlijk ook bepaald niet het mandaat om samen eens even fijn een regering te vormen en alle andere partijen daarbuiten te laten. Dat geven de peilingen dan ook wel aan.

Er is al een jaar lang in feite geen meerderheid voor welke regering dan ook te vinden in dit land.

Daarom is het goed dat er nu een compromis is gesloten met een substantieel deel van de politieke partijen, zij het helaas grotendeels over (centrum-)rechts. Het is allemaal niet ideaal, maar het is goed dat de arrogantie waarmee dit kabinet wel eens eventjes alles meende te kunnen regelen enigszins ingetoomd is.

En alhoewel staatsrechtelijk dubieus, gezien de rol die de Eerste Kamer ineens speelt, vind ik dit in feite een veel prettigere situatie dan die waaraan we gewend zijn, namelijk die van in beton gegoten regeerakkoorden waarbij de oppositie niets anders overblijft dan wat verontwaardigd sputteren in de Tweede Kamer, terwijl men in vak K niets anders hoeft te doen dan het met een smalend lachje aan te horen. Zo zou het altijd moeten zijn, dat de oppositie ook iets te zeggen heeft. Met uitzondering van de PVV natuurlijk, die dienen structureel weggehoond te worden.

7 gedachten over “Weg met het regeerakkoord, leve het compromis!”

 1. Zo is het!

  Langs deze weg werd ook het bewijs geleverd dat de Eerste Kamer wel degelijk van groot belang is.

  In het tegengeval hadden de vingerlikkers met die smalende lachje met hun betonaccoorden doorgeregeerd.

 2. Het is wel veel “Nederlandser” om met compromissen te werken, maar het draait nog steeds om de helft plus een, maar dan nu in de Eerste Kamer…

 3. @2 Klopt, het pakt nu in feite per ongeluk zo uit omdat de verhoudingen in de eerste Kamer zo anders zijn dan in de Tweede.

 4. Tja. Nog meer bezuinigingen op sociale zekerheid en zorg om al dit ” fraais ” te betalen, maar daar zwijgen ze maar liever over.

 5. Het is nu neo-liberaal met een ggggristelijk randje. Blijft dus neo-liberale bagger.
  Verder vind ik een premier die fascisten en hun eenmansclub een hele normale partij noemt met hele normale standpunten waar het heel prettig is mee samen te werken alsook een ‘gedoger’ die instemmend luid zit te lachen om de suggestie de bewoners van de Gaza-strook uit te roeien onder geen enkele omstandigheid te verteren.
  Dus nee, het blijft diarree en dat stinkt altijd.

 6. Het is gemiddeld niet slechter geworden ondanks de inbreng van rechtse partijen als D66, CU en vooral SGP. Daarom kan ik instemmen met: “Ik ben niet geheel en al ontevreden met de gang van zaken met betrekking tot het begrotingsakkoord.”

Reacties zijn gesloten.