In Frankrijk en Duitsland vonden de afgelopen dagen grote demonstraties plaats. Er werd zondag door 3,7 miljoen mensen in Frankrijk stilgestaan bij de moordaanslagen in Parijs en gedemonstreerd voor eenheid, vrijheid en tegen terreur. In Berlijn was er gisteren een wake tegen terreur en islamofobie waaraan 12.000 mensen deelnamen. In Dresden gingen zaterdag 35.000 mensen de straat op om tegen de vreemdelingenhaat van Pegida te demonstreren. Maandag waren er in heel Duitsland demonstraties door Pegida en lokale afdelingen, maar vooral veel tegendemonstraties. Aan die laatste namen naar schatting 100.000 mensen deel. Voor Pegida in Dresden waren er 25.000 deelnemers, in Leipzig, Legida, 4.800, in enkele andere steden enkele honderden. De tegendemonstranten waren dus ruim in de meerderheid. In Leipzig zetten ook veel bewoners hun ramen open en speelden ‘Ode an die Freude’ van Beethoven. Die demonstranten werden niet meegeteld. Het verzet tegen Pegida is dus groter dan Pegida zelf. “Nooit meer” is de belangrijkste beweegreden van de tegendemonstranten.
In Nederland wordt alleen nog via petities, peilingen en enquêtes en op sociale media gedemonstreerd. Dat kent ondanks het beperkte palet allerlei verschijningsvormen. Zo zijn er petities via Facebook, waarbij een ‘vind ik leuk’ geteld wordt als stem voor de zaak. Er zijn wekelijks steekproeven en peilingen waar dan weer dagen over gediscussieerd wordt. Een andere vorm is het delen van gruwelijke foto’s en video’s waarmee je dan als het ware demonstreert tegen wat er op die beelden te zien is. Volstrekt onbekende en obscure terroristen krijgen zo waar ze om vragen: aandacht. Veel van die beelden worden exclusief aangeboden door de SITE Intelligence Group, een commercieel bedrijf dat media van islamitische terroristen verzamelt en doorverkoopt. Een paar jaar terug nog betrekkelijk onbekend is SITE ondertussen uitgegroeid tot grootleverancier van media van terroristen voor de Nederlandse media. Vrijwel alle beelden van executies en andere misdaden zijn verspreid door het Amerikaanse bedrijf. Er wordt goed geld verdiend aan het verspreiden van terrorisme.
Een ander gevolg van het verspreiden van zulke beelden is de populariteit van de roep om meer veiligheid en strengere en hardere maatregelen. Met name conservatieven en rechtspopulisten profiteren van de verspreiding van beelden van geweld en misdaad. Het draagt ertoe bij dat voor veel Nederlanders moslim synoniem is aan ongewenst en dat zelfs het CDA vindt dat moslims de collectieve schuld dragen voor de moordaanslagen in Parijs. Ook al zijn de demonstraties van Pegida en aanverwanten in Duitsland zonder twijfel doorspekt met nazistische leuzen, racisme en vreemdelingenhaat, in Nederland wordt door veel media en enkele politici gesuggereerd dat het om verontruste burgers gaat die zich terecht zorgen maken over immigratie, asielzoekers en ‘islamisering’. Met andere woorden, hun onvrede is terecht en moet serieus gehoord worden. In Duitsland en Frankrijk kijkt men daar wat anders tegenaan. Daar gaan de meeste mensen de straat op om te demonstreren voor eenheid en vrijheid en tegen het zaaien van haat en angst om onrecht te bevorderen.
In Nederland wordt verontwaardigd gereageerd op omschrijvingen van Pegida als xenofoob, racistisch en nazistisch. Volgens de historicus en oud-kamerlid voor de VVD Arend Jan Boekestijn is Pegida het bezigen van religiekritiek. Islam een kankergezwel noemen is religiekritiek? Ook wordt in Nederland door vele media en sommige politici gesuggereerd dat de Duitse media, politieke en maatschappelijk en religieuze organisaties bewust een verkeerd beeld schetsen van de protestbeweging. Blijkbaar bestaat hier de opvatting dat begrippen als Lügenpresse, Überfremdung en ‘islamisering’ uitdrukking zijn van oprechte bezorgdheid. Veel demonstranten van Pegida noemen asielzoekers profiteurs en criminelen, die op kosten van echte Duitsers als vorsten worden behandeld. Moet je dat serieus nemen? De vrije pers en media worden door Pegida en sympathisanten als de vijand gezien. Moet je daaraan tegemoet komen? Natuurlijk zullen er ook demonstranten meelopen die ook goede bedoelingen hebben. Dat neemt niet weg dat wat hen verbindt buitengewoon kwaadaardig is. Is Nederland al zo ver van het padje dat men het recht op kwaadaardigheid verdedigt?
Pingback: Wat vindt het volk? | wltrrr