Waarom Halbe Zijlstra poep lult

Het is een handig trucje van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: doen alsof het lot van mensen die zuchten onder het juk van een dictator hem een fuck kan schelen. Zijlstra vermengt in het nu al veelbesproken interview in de Volkskrant heel handig twee dingen: militair ingrijpen om dictators te verjagen en het ter sprake brengen van de mensenrechten tegen dictators. Uiteraard ben ik geen voorstander van militair ingrijpen, dat levert hoogst zelden iets goeds op. Maar Zijlstra gaat verder.

We kunnen beter met dictators samenwerken en proberen om geleidelijk aan de situatie voor de mensen in zo’n land te verbeteren, zegt hij. De vraag is dan natuurlijk hoe Halbe Zijlstra precies de situatie van die mensen wil verbeteren als we de mensenrechten niet meer mogen aansnijden of, in de woorden van Zijlstra, het vingertje niet meer mogen heffen. Zijlstra is een slimme jongen, hij gebruikt de negatieve connotatie die aan dat geheven vingertje kleeft redelijk briljant. Je denkt al gauw: ja, een geheven vingertje, dat moeten we natuurlijk niet doen. Maar wat hij bedoelt is dat we het maar niet meer over mensenrechten moeten hebben met zo’n dictator.

Ten eerste kan Zijlstra dat met zijn leuke fractievoorzittersalaris vanuit het veilige rijke Nederland (veilig en rijk althans voor het overgrote deel van de roomblanke, welgestelde VVD-stemmende Nederlander) wel mooi zeggen, maar wat geeft Zijlstra het recht daarover een oordeel te vellen? Het is verdomme de arrogantie ten top om voor mensen die moeten leven onder een dictator uit te maken dat chaos nog erger voor hen is. De enigen die dat kunnen en mogen uitmaken zijn de mensen die moeten leven onder een dictator.

Maar het is erger. Wat Zijlstra eigenlijk bedoelt is dat chaos lastig is voor óns, voor het Westen, voor de VVD-stemmer. Want WIJ krijgen dan al die vluchtelingen op onze nek. En daar heeft de roomblanke, welgestelde VVD-stemmende Nederlander helemaal geen zin in en geen geld voor over. Daarom kunnen we beter met dictators samenwerken en proberen nog wat centen binnen te harken. Dát is wat Zijlstra eigenlijk zegt.

Zijlstra zegt: wij hadden niks tegen Saddam Hoessein moeten zeggen toen hij zijn eigen volk bestookte met chemische wapens. Wij moeten aardig zijn voor Assad en hem niet aanspreken op zijn wandaden in Syrië. Laat de Saoedi’s hun overspelige vrouwen stenigen, laat Robert Mugabe zijn politieke tegenstanders martelen en vermoorden, laat die dictators hun volk desnoods aan de krokodillen voeren, maar laten wij ons er alsjeblieft niet tegenaan bemoeien want als we dat wel doen krijgen we misschien chaos en vluchtelingen die naar Europa komen en dat kost ons geld en geeft maar toestanden.

Het is van een lafheid en een arrogantie waar mijn broek van afzakt.