VS zet illiberaal Hongarije onder druk

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft lak aan democratie. De Verenigde Staten ondernemen nu actie door zes nauw aan de Hongaarse regering gelieerde personen de toegang tot het land te ontzeggen.

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán, in april herkozen voor een nieuwe vierjarige termijn, zei in een speech in juli dat hij een ‘illiberale staat’ in Hongarije wilde opbouwen, daarbij Rusland, China en Turkije als succesvolle modellen noemend.

“We hebben dit al zo lang besproken dat je op een bepaald moment moet beslissen, dat als men in deze zaken gelooft, als ze meer zijn dan woorden, wat de actie wordt die je onderneemt”, zei Goodfriend [Amerikaanse zaakgelastigde in Boedapest].
EurActiv [vertaald uit het Engels]

Maakt de VS zich ineens zorgen over gebrek aan democratie in een land? Nee, natuurlijk niet. Zwaarder zal de Hongaarse opstelling tegenover Oekraïne tellen. Hongarije heeft eind september de levering van gas aan Oekraïne gestopt en zich herhaaldelijk uitgesproken tegen Europese sancties tegen Rusland.

Maar een mooie bijkomstigheid is in ieder geval dat er druk wordt uitgeoefend op de Hongaarse premier Viktor Orbán om zijn fascistoïde koers te matigen.

1 gedachte over “VS zet illiberaal Hongarije onder druk”

  1. Pingback: Felle protesten in Hongarije | Krapuul

Reacties zijn gesloten.