Voormalig (veel)verdiener mag niet klagen over armoede

In Trouw een stuk over mensen die jaren goed hebben verdiend en nu aan de onderkant van de maatschappij hangen. Bijna zonder inkomen. Ik vind het een mooi stuk. Het geeft aan dat het iedereen kan overkomen (behalve VVD’ers met vrienden op hoge plaatsen), in armoede verzeilen.

De armoede neemt toe in Nederland, volgens het SCP stijgt het aantal huishoudens in armoede tot 588.000, dat is 8,5 %. En in tegenstelling tot dat wat er veelal gedacht wordt, het zijn niet alleen mensen zonder werk die onder de armoedegrens zitten. Het zijn ook mensen met een baan, waaronder veel zelfstandigen.

Als ik dit stuk lees en ik neem de ideeën van dit demissionaire kabinet in gedachten – die misschien gewoon voortgezet gaan worden onder VVD/PvdA – dan wordt het mij koud om het hart. Het zal alleen maar erger worden. Kamp is er helemaal klaar voor en zal zeker beloond worden met een ministerspost in het volgende kabinet, geheel in stijl met de beloningsfuncties in het huidige demissionaire kabinet.

Wat de tijdgeest helemaal laat zien, zijn de commentaren onder dit stuk. Mensen die veel hebben verdiend en nu aan de grond zitten, moeten niet zeuren. Zij hebben hun aandeel van een goed leven gehad en als ze nu in de shit zitten, bek houden, want geen recht.

Dit vind ik een rare reactie, klinkt een soort jaloezie in door die ik niet begrijp. Het laat ook de asociale denkwijze zien van tegenwoordig. Er is blijkbaar onderscheid tussen nieuwe en oude armoede. Als je je hele leven in armoede hebt geleefd heb je pas recht van spreken. Als je sinds een paar jaar in armoede leeft, heb je geen recht van spreken.

Er wordt gesproken over dat mensen zonder werk best wel werk kunnen vinden, als ze hun best maar doen, dat zijn vast en zeker mensen die wel werk hebben. Die het eens zijn met Kamps ideeën, in de buurt geen werk, verhuis maar met je gezin (alsof dat geen geld kost); krijg je een uitkering, dan moet je maar dwangarbeid doen, want je moet echt werken voor je geld.

Ik vind het een schande dat er in een rijk land als Nederland voedselbanken nodig zijn. Dat er mensen zo in armoede leven, dat ze afhankelijk zijn van dit soort giften. Zijn we dan zo’n asociaal land geworden, dat we weer mensen afhankelijk maken van de bedeling? Dat lijkt mij naast de armoede inderdaad heel erg, wat een van hen zegt, dat je steeds zo dankbaar moet zijn. Terwijl je (met je kinderen) gewoon aan het overleven bent.

Volgens mij moet het in Nederland gewoon eerlijker verdeeld worden, zij die vreselijk veel verdienen mogen best wat meer betalen voor hen die helemaal niks verdienen. Dat heet het solidariteitsbeginsel. Maar solidariteit is in deze ‘ikke-eerst-maatschappij’ zó ver te zoeken, dat het soms wel eens pijn doet.

12 gedachten over “Voormalig (veel)verdiener mag niet klagen over armoede”

 1. Goed dat je hier nog eens de aandacht op vestigt Keira. De reacties onder het artikel in Trouw geven weer eens aan dat het gedaan is met de menselijke maat en dat ook het menselijk tekort daarmee uit het oog verloren is.

 2. “Zijn we dan zo’n asociaal land geworden, dat we weer mensen afhankelijk maken van de bedeling?” Ja.

 3. @4 Posters? Hm, kunnen dan gelijk in de kleuren rood-wit-blauw-oranje gemaakt worden, dan hoeven VVD en PvdA ook niet meer te kiezen. Gewoon een campagne, een slogan, ‘Pech doe je zelf’ en ‘Alles is voor ons’ en een partij.

 4. Het valt mij op dat meestal hier hetzelfde kleine club reageert en dat ze bijna allemaal ter linkerzijde staan. Ga ook eens naar andere blog(jes) en schrijf daar artikeltjes. Dichtbij.nl of Amstelveen blog ( die plaats is vergeven van de VVD ers.) Kun je uitleggen hoe een gezin van 1300 euro moet rondkomen.

 5. #4 Je slaat de spyker op de kop,ook de PvdA heeft zn netwerk van burgemeesters en vriendjes op hoge plekken.
  # 6wanneer je hele kleine kids hebt en op een laag huurtje zitof buiten een groentetuintje en geen auto zal het nog wel gaan
  erger wordt het wanneer je in 2004 tot 2008 een huis kocht en je nu onder water staat
  overigens heeft Fokker in amstelveen ooit woningen voor arbeiders gebouwd en er is in amstelveen ook armoede,
  echter ook arme mensen stemmen soms VVD (door het ontbreken van een alternatief)

 6. @frank bikker opdrachtjes uitdelen doe je maar ergens anders. Dit is de zoveelste niets bij dragende kletskoek lulkoek opmerking van jou, zoals gewoonlijk weer midden in de nacht, dat ik je bij deze meedeel dat dit de laatste keer was. Volgende keer dat ik zoiets zie trek ik de stekker eruit. Ik weet dat ik dit net zo goed tegen een lantaarnpaal kan zeggen aangezien je toch nooit leest wat een ander te melden heeft maar voor de vorm en omdat ik te goed ben voor deze wereld: bij deze.

 7. In aanvulling op jvdh aan @6, doe dat lekker zelf. Oftewel, zeur niet zo en steek de handen zelf uit de mouwen.

 8. Solidariteit wordt minder wanneer iedereen verlies begint op te merken. Dan zal iedereen toch sneller voor zijn eigen `hachje` kiezen dan voor een ander. Een logisch gevolg van een crisis.

 9. @10, hm, geloof niet dat dat helemaal waar is, in arme buurten was vroeger meer solidariteit dan in de rijke buurten. Maar misschien is dat allemaal verdwenen en is het inderdaad allemaal voor ons eigen.

 10. #11 het succes vh kapitaal berust op ontevreden maken en afbraak familie en vriendschapsbanden,

  en daarna dure compensatie aanbieden
  succes verzekerd

  nu in de crisis kunnen we weer de regie terug pakken.
  door elkaar te helpen door bv de repaircafees
  door de grote boys te myden zoals bv byenkorf, makro etc.
  ertje by t kleine winkeltje. etceen ke

Reacties zijn gesloten.