VN: Assange onrechtmatig gevangen gezet

De Werkgroep Willekeurige Opsluiting van de VN heeft gezegd dat  de  oprichter van Wikileaks, Julian Assange, onrechtmatig vast is gezet  in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Ook heeft Assange volgens de VN recht op schadevergoeding.

Assangeindex
Julian Assange

Na een werkbezoek aan Zweden in 2010 vaardigde dat land een arrestatiebevel uit tegen Assange. Zweden verdenkt Assange van aanranding en verkrachting en wil hem in verband met deze verdenkingen verhoren. Assange heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij is ervan overtuigd dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn en dat Zweden hem uit zal leveren aan de VS waar hij vervolgd kan worden voor het publiceren van geheime documenten, o.a. over de oorlogen in Irak en in Afghanistan.

Na uitvaardiging van het arrestatiebevel werd Assange in Londen gearresteerd, waarna hij 10 dagen in isolatie doorbracht. Nadat hij onder huisarrest werd geplaatst vluchtte Assange naar de Ecuadoriaanse ambassade. Dat land verleende hem weliswaar politiek asiel, maar Assange durfde de ambassade niet te verlaten uit angst gearresteerd te worden.

Het bericht dat de VN de gevangenzetting van Assange onrechtmatig vindt lekte gisteren al uit, maar werd vanochtend dus officieel bevestigd. Assange heeft gezegd dat hij ervan uitgaat dat hij zijn paspoort terugkrijgt en het arrestatiebevel ingetrokken wordt.

Of dat zal gebeuren is overigens nog maar de vraag. De beslissingen van de werkgroep zijn niet bindend en Zweden heeft al aangegeven er niet aan te denken het arrestatiebevel in te trekken.

 

 

1 gedachte over “VN: Assange onrechtmatig gevangen gezet”

  1. Pingback: VK en Zweden delen dreun uit aan mensenrechten vanwege Assange | Krapuul

Reacties zijn gesloten.