Verhofstadt lijsttrekker ALDE dankzij Rutte

Guy Verhofstadt wordt formeel door de ALDE voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. De ALDE vertegenwoordigt de conservatieven van de VVD en de liberalen van D66 in het Europees Parlement. Kandidaat voorzitter betekent in de praktijk lijsttrekker bij de Europese verkiezingen.

De verdeeldheid bij de Europese liberalen is opgelost. De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.
De andere kandidaat, de Fin Olli Rehn, heeft zich op verzoek van premier Mark Rutte teruggetrokken. Hij wordt voorgedragen voor een andere hoge Europese functie. (RTLnieuws)

Onmiddellijk is er kritiek. Ik las ergens:
“Zou de Europese liberale partij geen stemmen verliezen met zo’n Europees extremist als kandidaat voorzitter?
De EAF zal in zijn handen wrijven.
(The European Alliance for Freedom (EAF) is a pan-European alliance of MEPs and MPs from national and regional parliaments calling for national freedom and democracy in opposition to centralised, supranational control. President Franz Obermayr MEP, Vice-President Marine Le Pen MEP.)”

Voor rechts is er een keuze tussen federalisme en xenofobie. Dat wordt nog hard nadenken – wat de rechtse kiezer gewoonlijk niet gewend is.

2 gedachten over “Verhofstadt lijsttrekker ALDE dankzij Rutte”

Reacties zijn gesloten.