Verenigde Staten trekken zich terug uit kernrakettenverdrag INF

Donald Trump heeft bevestigd dat de Verenigde Staten zich uit het INF verdrag terug gaat trekken, een verdrag tussen de Verenigde Staten en de toenmalige Sovjet-Unie (gesloten door Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov) dat een verbod op nucleaire raketten met een bereik tussen de grofweg 500 en 5500 kilometer regelde.

Volgens Trump houdt Rusland zich niet aan het verdrag, een mening waarin hij overigens gesteund wordt door de Britse minister van Defensie. Maar goed, die regering is natuurlijk ook knetterrechts.

Je zou willen dat in dergelijke omstandigheden het Witte Huis niet door een incompetente, knettergekke narcist als Trump bewoond werd, alhoewel het in dit geval wellicht niet specifiek Trumpbeleid betreft. De huidige National Security Adviser, superhavik John Bolton, stemt hier zeker ook mee in, als hij er al niet zelf achter zit. Maar Trump is degene die een dergelijk extreem-rechtse regering mogelijk maakt, en daarom is het, ook voor mensen buiten de VS, vurig te hopen dat hem over een dikke twee weken bij de tussentijdse verkiezingen op zijn minst in het Huis van Afgevaardigden de voet dwars gezet wordt.

Intussen hoeven we Poetin ook bepaald niet op zijn blauwe ogen te vertrouwen, het kan best waar zijn dat Rusland het verdrag schendt. Het zijn hoe dan ook bange tijden, met de verkeerde mensen aan het roer.