Van spiritual tot strijdlied: Amen

De bedoeling was het nummer te plaatsen dat ik voor het origineel hield – tenslotte wordt het toegeschreven aan Mayfield/Pate. Maar neen. De oerversie op was of schellak staat hier (niet in te sluiten) – Wings over Jordan Choir.
Een traditional. Eigenlijk hadden we het kunnen weten.


Rev. J.B. Crocker, of is het Charles Beck? In ieder geval de oudst vind- en plakbare versie op YT


Harry Belafonte, 1963

Ook nog ouder, het begin en het slot van de film Lilies of the field, gezongen door Jester Hairston, gemimed door Sidney Poitier. 1963.

De complete film is de afgelopen paar dagen op YT geplaatst, wat niet veel goeds belooft voor zijn voortbestaan daar, maar misschien kan men hem bekijken deze kerstdagen, toch weer eens iets geheel anders dan alweer de Sound of Music.

En dan wat ik tot ik aan dit stuk begon voor de oorspronkelijke versie hield – het is dus eigenlijk geen kerstplaat, maar Mayfield en Pate hebben het lijdensverhaal en de verrijzenis er voor bij de kerstboom uit weggelaten – de wat militair aandoende versie van de Impressions. VS 1964, VK 1965. Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het prachtig hoor.

Hier verlaten wij het rijk van de spiritual: in 1969 deed Jan van Veen op Veronica het lunchprogramma “Van Jan voor Alleman / Jan van Veen van twaalf tot een”. De Ankeiler hiervan, gezongen op de wijze van Amen, is nog op de plaat gezet ook.
En twee jaar later heette de minister van onderwijs, later – uiteraard – “werkgevers”-voorzitter, ook Van Veen, wat tot de gezongen kreet “Vahan Veen ga heen ga heen” leidde, ook weer op de wijze van Amen. Als minister heeft hij het inderdaad niet lang volgehouden.
Misschien kennen de meeste mensen de melodie van een reclame voor shampoo tegen roos waarvan de naam mij evenwel nu niet te binnen wil schieten (het merk bestaat vast ook niet meer).