Het Britse Lagerhuis verwierp dinsdag opnieuw premier Theresa May’s Brexit-akkoord met de EU. Ditmaal met 391 stemmen tegen en 242 voor. De nederlaag blijft groot, maar iets minder dan op 15 januari. May’s tactiek behelsde het afschrikken van de Britse parlementariërs met aan de ene kant de dreiging van een no deal-Brexit en aan de andere kant een mogelijke verwerping van de referendumuitslag uit 2016, waartussen haar deal het beste compromis zou inhouden. Die opzet is mislukt.
Het volgende belangrijke moment kwam woensdag met een stemming over een no deal-Brexit. Die is verworpen met 321 versus 278 stemmen. Dan volgt donderdag waarschijnlijk uitstel. Het is een uitstel op weg naar afstel want de Brexit-opties zijn, op een onvoorzien mirakel na, afgeschoten. Het Verenigd Koninkrijk is op weg om toch maar niet Hotel California te verlaten na het eerder aangekondigde vertrek.
Wat volgt er binnenkort na het uitstel? In Tijd tikt in voordeel EU bij Brexit heb ik geschetst waarom een tweede referendum waarschijnlijker lijkt dan nieuwe verkiezingen. Maar voordat een keuze tussen de twee opties wordt gemaakt, daagt er eerst nog een belangrijke peiling over de gemoedstoestand van de Britten met betrekking tot Brexit. Want uitstel zal vermoedelijk inhouden dat de Britten meedoen aan de Europese verkiezingen in mei. In die stembusgang kunnen de Britse kiezers zich alvast min of meer uitspreken over de voorgestelde vervolgstappen.
Nagenoeg zullen alle stappen erop neerkomen dat Brexit verleden tijd is, behalve die van kwakzalver Nigel Farage en van de racistische UKIP, waarachter nog steeds een aantal blinde kippen zal lopen. Maar om de ommekeer daadwerkelijk te maken, zullen de twee prominente Britse politieke partijen zich daarin geruggensteund willen zien door de kiezers. Na een eventueel tweede referendum kunnen de Conservatieven hun koers draaien zonder hun regeringsmacht op te geven. Maar zoals gezegd vormen de Europese verkiezingen een belangrijke graadmeter. Mochten de Conservatieven het daarin tegen de verwachting in toch goed doen, dan wordt de kans op nieuwe algemene verkiezingen in het VK groot.