Tweede Kamer alweer bijna met reces

Ja mensen, over een dikke week is het alweer reces. En dat terwijl er nu al vrijwel geen substantieel nieuws naar buiten komt onder het kabinet Radiostilte II. Over een week zal de nieuwsstroom geheel opdrogen.

Kunnen we alle Tweede Kamerleden, op de lijsttrekkers na, trouwens niet gewoon vervangen door bijstandstrekkende dwangarbeiders die op commando hun hand opsteken? Dat scheelt 139 x 7312 = 1.016.368 euro per maand! Het idee van onafhankelijke kamerleden zoals dat in de grondwet staat is immers al decennialang niet meer functioneel, en zowel de VVD als PvdA zijn fervent voorstanders van dwangarbeid, dus ik zie niet welk bezwaar ze hiertegen kunnen hebben.

Je zou natuurlijk ook ervoor kunnen kiezen al die stoelen gewoon helemaal leeg te laten, maar dat maakt zo’n rare indruk op het buitenland.

Verder is een eerder voorstel van mij al gedeeltelijk in werking getreden, namelijk dat van een permanent demissionair kabinet. Bij elke hobbel moet dit kabinet namelijk weer uitgebreid gaan onderhandelen met de oppositie, men kan niet zomaar eens lekker doorregeren. Op zichzelf vind ik dat een goede situatie, zo’n regering die niet rücksichtslos zijn eigen ideeën kan doordrammen, alhoewel het natuurlijk wel tot stand is gekomen door dat rare verschijnsel van de Eerste Kamer (ja, zo heet dat hier, en niet senaat, omdat men dat veel gewichtiger vindt klinken).

Onze Eerste Kamer is een overblijfsel van de tijd dat we nog een soort Verenigde Staten van Nederland waren, en de voorheen onafhankelijke provincies niet zomaar al hun macht aan een centrale regering wilden overdragen. Min of meer vergelijkbaar met de VS, waar staten wel degelijk nog vrij veel macht hebben, of de Europese Unie, die zich in een nog priller stadium bevindt. In het Verenigd Koninkrijk is de House of Lords veeleer een instrument van de adel geweest om niet zomaar het plebs aan de macht te laten.

Hoe dan ook, zo’n tweekamerstelsel dient altijd om de macht van het parlement in te tomen. Ik weet inmiddels niet meer of ik dat nu principieel verkeerd vind of dat ik daar eigenlijk wel blij mee ben, gezien de malloten die er in zo’n parlement terecht kunnen komen.

10 gedachten over “Tweede Kamer alweer bijna met reces”

 1. De Tweede Kamer is gewoon een enorme geldverspilling.
  In onze lobbyistische politieke systeem die meer een poppenkast is voor de bühne dan werkende politiek, zou het allemaal afdoende zijn met zittingen van de Fractieleiders van de verschillende Partijen en hun vervangers. Ze zullen gemachtigd stemmen met de aantallen zetels dat hun voorgevallen zijn bij de verkiezingen en op die manier alle politieke problemen gaan oplossen.

  De rest van de fractieleden stemt sowieso overal automatisch mee, dus hoeft niet aanwezig zijn, hoeft ook geen exorbitante vergoeding of wachtgeld vervolgens te incasseren. Wel eenmalig rond bedrag bij het “aanstellen tot fractielid”.

  De moderne politieke toneel zou bestaan uit dagelijkse zittingen van de Fractieleiders en uitgebreid keuvelen bij Pauw en Witteman. Grote show – iedereen tevreden.
  Tevens grote besparing op de politieke kosten.

  Omdat dit allemaal heel effectief gaat werken, zou het reces tot minstens 9 maanden op jaarlijkse basis verlengd moeten worden.

  Voila!

 2. We zijn natuurlijk met z’n allen gemiddeld malloten. Daarom kiezen we de mensen die onze Kamerleden zijn.

  Je stelt wel een terechte vraag over tweekamerstelsels. Is dat een goede zaak of niet? Als de regionale verschillen er niet of niet meer zijn, zoals die wel bestaan in de VS tussen bvb. Alaska en Florida, dan kan één Kamer volstaan.

 3. Waar we vanaf de algemene beschouwingen naar zitten te kijken is niks meer en niks minder dan de grote chantage show. Als jij niet doet wat wij willen dan steunen wij jou lekker niet.
  En dat is dan onze democratie anno 2013. Het is gewoon niveau bananenrepubliek.
  Ondertussen kunnen de 1e kamerfracties van D66, CU en SGP wel naar huis. Die zitten er nu gewoon voor joker; mogen straks alleen nog even tekenen onder de afspraakjes die in de 2e kamer bij elkaar gechanteerd zijn. In wezen is het hele circus van wat ze nog “onderhandelingen” durven te noemen een groot pleidooi voor het afschaffen van de 1e kamer. Krijgt Wilders op dit punt dus ook gelijk.
  Wat betreft Pechtold had Wilders het mis. Pechtold is geenszins een miezerig mannetje. Dit heerschap is een staatsgevaarlijke landverrader en de politiek leider van een partij die net als de nsb destijds ook niet zoveel ophad met de souvereine staat Nederland.

 4. #5
  Over de Bilderberggroep(zie wikipedia zei Fidel Castro eens dat die in staat waren een nucleaire holocaust te ontkenenen.
  En zie; vorige keer keer werd onze held PECHTOLD op deze geheime vergaderingen uitgenodigd
  Bedenk ook dat wy in een constitutionele monarchie leven.
  Het volk mag ook iets zeggen maar in facto regeert niet.
  Uiteraard heeft ie een punt het geld tbv de verzorgingsstaat is op.

 5. @5 ‘krijgt Wilders op dit punt dus ook gelijk’ Hoezo ‘ook’? Hij heeft nog nooit een punt gemaakt waarin hij gelijk heeft.

 6. @5 “Als jij niet doet wat wij willen dan steunen wij jou lekker niet. En dat is dan onze democratie anno 2013.”
  In een democratie is dat juist de uitoefening van politiek. Al 2500 jaar lang het verkrijgen van een meerderheid, hoe dan ook.
  “van een partij die net als de nsb destijds ook niet zoveel ophad met de souvereine staat Nederland.”
  Gelul. De NSB wilde een nationaal-socialistische, Nederlandse soevereine staat.
  “Die Partei würde keineswegs Bestandteil, vielmehr ein unabhängiger und loyaler Verbündeter des Deutschen Reiches werden.” Bron: http://de.wikipedia.org/wiki/Nationaal-Socialistische_Beweging
  En ook aan jou de vraag en de uitdaging op te sommen, wat de Nederlandse cultuur zo bijzonder maakt en waarom Nederland niet in een federatieve EU zou kunnen opgaan.

 7. @6 richard,

  “Uiteraard heeft ie een punt het geld tbv de verzorgingsstaat is op.”

  Pechtold kan het goed op de Bühne brengen, maar het verhaal over het geld dat op is klopt niet. Als er grote werkloosheid heerst, wordt het voor iedereen krapper, dat klopt. Maar die werkloosheid is geen natuurfenomeen, het is onze eigen keuze door op de verkeerde politici te stemmen, bvb op Pechtold.

 8. @9, “Maar die werkloosheid is geen natuurfenomeen, het is onze eigen keuze door op de verkeerde politici te stemmen, bvb op Pechtold.”
  Precies. daarom was ik ook niet erg onder de indruk van kereltje Pechtold’s optreden in die vergaarbak van racistisch schorem die Tweede Kamer genoemd wordt jegens de geblondeeerde Lijder. Pechtold is als marionet en buikspreekpop van de banken namelijk mede verantwoordelijk voor de opkomst van het fascisme in Europa.
  Maar het gaat gelukkig allemaal goedkomen: ik las net dat wannabe genocide op de bewoners van de Gazastrook pleger en SGP polderaytollah Kees van der Staaij weer plaats heeft genomen op de achterbank bij Rutte en Samsom (wat zullen die laatste zijn kinderen trots op hun pa zijn!http://www.youtube.com/watch?v=Js-3Tyljx30 ) samen met fascisme-wegbereider Pechtold.
  Welkom in griezelland Nederland waar mensen ‘uitruilthema’s’ en wegwerpartikelen zijn.

Reacties zijn gesloten.