Turkse leger omsingelt Afrin

Het Turkse leger heeft de Syrische stad Afrin omsingeld. De stad is in handen van de Koerdische militie YPG. Diverse dorpen in de omgeving van Afrin zijn inmiddels ook in handen gevallen van het Turkse leger en milities van de Free Syrian Army (FSA). 

Het lot van Afrin lijkt daarmee bezegeld. Militair is de YPG geen partij gebleken voor een professioneel, modern leger. Bovendien is steun van buitenaf uitgebleven. Even leek het of de Koerden steun zouden krijgen van Assad, maar de aan het Syrische regime gelieerde milities die de YPG te hulp waren geschoten trokken zich het afgelopen weekend terug uit de omgeving van Afrin. Tóch al geen handige zet, een slager als Assad te hulp roepen.

Inmiddels is ook duidelijk dat de YPG weinig hoeft te verwachten van de VS. Volgens doorgaans goed ingelichte bronnen zouden de VS en Turkije overeenstemming hebben bereikt over de toekomst van de stad Manbij, ten oosten van Afrin. Momenteel bevindt Manbij zich in handen van de YPG, maar de de VS zou bereid zijn de YPG opdracht te geven de stad te verlaten, om daarna samen met Turkije het bestuur van Manbij over te nemen. Er is de Amerikanen veel aan gelegen Ankara te vriend te houden en Washington zal geen seconde aarzelen de ambities van de Koerden daaraan op te offeren. Voorlopig is Erdogan zowel politiek als militair de grote winnaar.

Bron: Al Jazeera