Turkije waarschuwt VS: stop met steun aan YPG of riskeer een militaire confrontatie

De situatie in het noorden van Syrië dreigt serieus te escaleren. Gisteren dreigde vice-premier Bekir Bozdağ de VS met een militaire confrontatie indien dat land de Koerdische militie YPG blijft steunen. 

Checkpoint van de PYD in Afrin. Illustratie: Wikipedia

Turkije heeft gezegd na Afrin ook Manbij te willen veroveren op de YPG. Manbij ligt een honderd kilometer ten oosten van Afrin. Een confrontatie met de VS kan dan bijna niet uitblijven. De VS hebben zo’n 2000 militairen gelegerd in de autonome Koerdische regio Rojava, waarvan een aantal in en rond Manbij. Turkije beschouwt de YPG als een terroristische organisatie. Iedereen die de YPG steunt is volgens Bozdağ een legitiem doelwit, inclusief de VS. De SDF, die gedomineerd wordt door de YPG, heeft al aangekondigd Manbij ten koste van alles te zullen verdedigen.

De YPG heeft Assad gevraagd in te grijpen en hen te hulp te komen. Of Assad zich daartoe geroepen voelt is natuurlijk maar helemaal de vraag. Assad is fel tegen de Turkse invasie, maar moet ook niks hebben van een de facto zelfstandige Koerdische enclave in het noorden van het land. Zelfs áls Assad in zou willen grijpen, is het maar de vraag of hij daarvoor ook toestemming krijgt uit Moskou. Algemeen wordt aangenomen dat de Russen Erdoğan het groene licht hebben gegeven voor de invasie.

Erdoğan heeft vandaag verklaard dat het Turkse leger op zal rukken tot de Syrisch/Iraakse grens. Daarmee heeft hij de inzet aanmerkelijk verhoogd. Tot nu toe leek Turkije de militaire operatie te willen beperken tot het gebied ten westen van de Eufraat, maar naar het lijkt heeft Erdogan zijn oog nu laten vallen op het Koerdische kerngebied in het NO van Syrië. Alles lijkt erop te wijzen dat Erdogan in het noorden van Syrië een marionettenstaat wil creëren. Daarmee zijn de Koerden terug bij af en is het interessante sociale experiment in Rojava vakkundig de nek omgedraaid.