Omdat het eerste voorstel voor de AHCA (American Health Care Act) , wat in feite helemaal geen voorstel voor health care is maar grotendeels bestaat uit het gewoon fijn alles afschaffen wat Obama opgebouwd heeft, wat sowieso het belangrijkste agendapunt van deze regering lijkt te zijn, niet sociaal genoeg was voor de zogenaamde Liberty Faction, zeg maar het zelfs voor Republikeinen een wel erg asociaal rechts deel van die partij, is er nu een nieuw voorstel gekomen dat wel aan die eisen voldoet.
En dat heeft het gisteren gehaald in het Huis van Afgevaardigden, met een krappe meerderheid.
De belangrijkste aspecten ervan zijn:
- 24 miljoen mensen zullen zich geen verzekering meer kunnen veroorloven.
- Mensen mogen op een eindeloze lijst pre-existing conditions geweigerd worden door een verzekering, of in een pool voor reeds zieke mensen geplaatst worden met veel hogere premies.
- Ook mogen werkgevers weer een maximum stellen aan de te verstrekken vergoeding, een Andere regeling die door Obama was afgeschaft.
Het gevolg dat die pre-existing conditions kunnen hebben is dat je helemaal vast komt te zitten in een baan, omdat jij bij verandering ervan vaak naar een andere verzekeraar moet en dus je verzekeringspremie omhoog schiet. Het zijn trouwens toch al premies en eigen risico’s waar je naar van wordt in dat land, van minstens honderden dollars per maand en vele duizenden dollars eigen risico. Het moet gezegd dat dit onder Obamacare voor sommige mensen ook wel degelijk onmogelijk uitpakte.
Zoals Robert Reich stelt, is de VS het enige land in de geïndustrialiseerde wereld waar zorgverzekeraars erop gericht zijn zieke mensen te vermijden, want daar verdien je geen geld aan.
Men heeft wel een uitzondering gemaakt voor congresleden, die hebben allemaal geen last van die voorwaarden. Je kun er toch niet bij hoe iemand zoiets ook maar durft te noemen, laat staan daadwerkelijk in een wet te verwerken??
Maar is de regering-Trump er nu? Nee, nog lang niet. Ten eerste is deze wet verpakt in een uitgebreidere wet die over het bijstellen van budgets gaat. Dat is gedaan omdat een dergelijke budgetwet niet gefilibusterd kan worden (een filibuster kan niet gebroken worden als men geen 60 stemmen heeft in de Senaat, en de Republikeinen hebben er maar 52). Ook betekent het dat elk voorstel erin een budgetteringsvoorstel moet zijn, en er zijn al geluiden dat dit voor een deel niet het geval is. Je kunt binnen een dergelijke wet niet zomaar willekeurig alles veranderen.
Ook is het heel goed voorstelbaar dat er Republikeinse senatoren zouden zijn die dit absoluut niet voor hun rekening willen nemen, met het oog op hun herverkiezing (dat is het énige voordeel dat een districtenstelsel heeft naar mijn mening, dat individuele afgevaardigden door hun kiezers op hun stemgedrag afgerekend kunnen worden).
…healthcare plan is on its way. Will have much lower premiums & deductibles while at the same time taking care of pre-existing conditions!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 30, 2017
Deze wet gaat immers lijnrecht in tegen vrijwel alles wat Trump beloofd heeft: dekking voor iedereen, lagere premies en niet snijden in Medicaid (zorg voor mensen met lage inkomens of bijzondere omstandigheden). Daar heeft in elk geval een deel van de Trumpstemmers beslist niet voor op Trump gestemd, en dat zou wel eens een dure electorale rekening kunnen geven in de tussentijdse verkiezingen van 2018. En als het voorstel niet door de Senaat komt zou het voorstel weer terug naar het Huis moeten voor heronderhandeling en dan moet het wéér terug de Senaat.
Ik vraag me overigens werkelijk af of die Trump wel weet wat hij zegt zo af en toe? Hij bazelt maar eindeloos door in zijn kromme zinnen met zeer beperkte vocabulaire, alles gaat “very, very good”, “great” en “unbelievable” worden. Niet àlle Trumpstemmers zullen toch zo debiel zijn dat ze daar volledig aan voorbij zullen gaan?