Trump op volle kracht richting afgrond

Wie vannacht Trumps speech over immigratie heeft gezien, voor zijn aanhangers in Arizona, weet zeker dat Trump – in weerwil van de verwachting van sommigen – niet inbindt. En dat hij met deze toespraak niet veel nieuwe kiezers zal hebben gewonnen…

‘We will build the wall and Mexico will pay for it’, herhaalt hij nog maar eens. Veel harde woorden, veel loze beloften, veel gezeur over ‘criminal aliens’, veel gedreig, onderhuids racisme, Trumps speech van vannacht was een aaneenschakeling van populistisch geneuzel, populistisch gevlei, populistische beloften. Niet veel anders dan een toespraakje van Wilders of Le Pen, afgezien dan van Trumps talent als volkstribuun. Dat is groot. De ideale autoverkoper: hij geeft het volk zekerheden. ‘I assure you, this car will never stop.’

Hij zwelt helemaal op. Lucht! Lucht! Lucht!

Natuurlijk weet de man dat het gebakken lucht is. Zijn 10-puntenplan zou van de Verenigde Staten een dictatuur maken, volledig in zichzelf gekeerd. Grenzen dicht, ‘and we gonna bring our jobs back home’.

Wat dat laatste met immigratie te maken heeft, is een raadsel. Als het al iets met immigratie te maken heeft, is het dat daar werknemers voor nodig zijn die alles willen aanpakken om in leven te kunnen blijven. Immigranten dus. Maar het bekt lekker en het is wat zijn aanhang wil horen.

Het gaat niet om wat waar is, maar over wat mensen aanvoelen als waarheid. Feiten doen er niet toe. Dat de meeste illegale immigranten geen enkele criminele activiteit hebben ontplooid: het doet er niet toe.

‘Peace, law an justice will prevail!’

Yeeaaah!

‘Our message to the world will be this: you can not become a legal status in our country by illegally entrying our country!’

‘This election is our last change to stop immigration and secure the border.’

Op het eind komen wat ‘gewone’ mensen op het podium. Die allemaal slechte verhalen hebben over rovende en moordende ‘illegal aliens’. Dat we het maar even weten.

Het is een opzetje tot een pogrom. Verjaag de illegale immigranten uit je straat, dorp, stad. Want ze zijn gevaarlijk, gemeen, moordzuchtig.

Het volk juicht.

‘Now is the time for these voices to be heard. Now is the time to deliver safety and security for all Americans. Lets stop the drugs…. We’re gonna take our country back, folks!’

Waar hebben we dat eerder gehoord?

Yeah…. In Klein Amerika.

Maar Trump moet niet alleen worden gekozen door bange witte mannen maar ook door vrouwen, immigranten uit Zuid-Amerika, zwarte mensen, mensen van Aziatische afkomst, etc. Dat is zijn probleem en blijft ook na deze speech zijn grote zorg.

Deze toespraak in Arizona gaat hem niet helpen.

2 gedachten over “Trump op volle kracht richting afgrond”

  1. Pingback: Voormalige Grand Wizard KKK vindt Trump’s speech over immigratie fantastisch | Krapuul

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.